Kuntatieto-ohjelmassa tapahtuu

Elokuu 2017
Automaattisen talousraportoinnin käyttöönoton koulutukset
Kuntatieto-ohjelman muutosseminaari 2. marraskuuta
Kesäkuu 2017
Uusi suositus: JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus
Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien talousraportointi muuttuu - anna palautetta tukipalvelun rakentamiseen
Huhtikuu 2017
Tietojärjestelmätoimittajainfo Kuntatieto-ohjelmasta 25.4.
Helmikuu 2017
Kuntatieto-ohjelma mukana Suomidigi Pop-up -kiertueella
Tammikuu 2017
Muutosseminaari 18.tammikuuta

Automaattisen talousraportoinnin käyttöönoton koulutukset

Kuntien ja maakuntien automaattisen talousraportoinnin käyttöönottoon liittyen järjestetään koulutusta marraskuussa 2017. Koulutuksessa informoidaan kunta- ja maakuntatoimijoita taloustiedon hallinnan ja raportoinnin kehittämisestä. Koulutukseen osallistumalla saa tiedot tulevista kuntia ja maakuntia koskevista taloustietojen yhteisistä määrityksistä ja niiden soveltamisesta, uusista taloustietojen raportointimalleista ja raportointiin liittyvistä palveluista sekä tarvittavasta ohjeistuksesta.

Koulutustilaisuus järjestetään Oulussa 14.11. ja Helsingissä 30.11. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin syksyllä. Syksyllä toteutettava koulutus on osa laajempaa koulutusohjelmaa ja lisäkoulutuksia on tulossa vuosina 2018 ja 2019.

Kuntatieto-ohjelman muutosseminaari 2. marraskuuta

Tervetuloa Kuntatieto-ohjelman muutosseminaariin, joka järjestetään Finlandia-talolla 2.11.2017 klo 8.30-15.00. Muutosseminaarissa kerrotaan Kuntatieto-ohjelman tilanteesta ja tulevista vaiheista, tiekarttatyöstä, Valtiokonttorin käyttöönottoprojektin tilanteesta, käynnissä olevista pilottiprojekteista sekä tulevista koulutuksista. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös videoyhteyden kautta. Ilmoitattehan ilmoittautuessanne oletteko tulossa paikalle vai seuraatteko tilaisuutta videon välityksellä. Paikan päällä tilaisuuteen osallistuvien osalta toivomme tietoa myös mahdollisista ruoka-aineallergioista.

Ilmoittaudu seminaariin

Muutosseminaarin alustava ohjelma:

8.30-9.00 Aamukahvi

9.00-11.00 Ohjelmaa

11.00-12.00 Lounas

12.00-13.30 Ohjelmaa

13.30-13.50 Iltapäiväkahvi

13.50-15.00 Ohjelmaa

Uusi suositus: JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA) hyväksyi 8.6.2017 pitämässään kokouksessa uuden suosituksen JHS 200 Kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitus. Palveluluokitusta käytetään pääasiassa kansallisessa ohjauksessa, tilastoinnissa sekä talouden tunnuslukujen esittämisessä kuntien ja kuntayhtymien käyttötalouden tulojen ja menojen sekä investointien luokitteluun. Luokitusta käytetään kuntien palvelutoiminnan suunnitteluun, arviointiin ja ohjaukseen sekä palveluiden tuotteistamiseen.

Suositus tulee kunnissa käyttöön vuoden 2019 alusta ja on osana talousraportointia 2020 toteutettavassa raportoinnissa (vuoden 2019 tiedot). Suosituksen ruotsinkielinen käännös valmistuu syksyn 2017 aikana. Koska suosituksen ylläpito vaatii käytännössä vuosittaisia toimenpiteitä, tullaan sen ylläpitovastuu siirtämään valtiovarainministeriöön perustettavalle julkisen hallinnon taloustietojen tietomääritysten ylläpidon yhteistyöryhmälle (VM049:00/2017, tällä hetkellä vielä suunnitteilla).

Tänä keväänä on käynnistynyt vastaava palveluluokitushanke myös tuleville maakunnille. Hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2018 alkupuolella. Lisäksi käynnissä ovat hankkeet kuntien ja kuntayhtymien kustannuslaskennasta, maakuntien kustannuslaskennasta, kuntien ja maakuntien tililuettelosta, talousarviosta ja taloustietojen raportoinnista sekä XBRL-taksonomian laajennus maakuntiin ja päivitys kuntien taksonomian osalta. Lisätietoja hankkeista löytyy JHS-järjestelmän verkkopalvelusta.

Suositusten käyttöönoton tueksi järjestetään koulutusta ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Tulevista koulutuksista tiedotetaan valtiovarainministeriön sivuilla.

Alkuperäinen uutinen JHS-uutiskirjeessä 2/2017

Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien talousraportointi muuttuu - anna palautetta tukipalvelun rakentamiseen

Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien taloustietojen raportointi muuttuu merkittävästi vuoden 2019 alussa, kun raportointi siirtyy Tilastokeskukselta Valtiokonttoriin. Olemme parhaillaan toteuttamassa palvelua, joka tarjoaa tukea muutokseen valmistautumiseen ja sen läpiviemiseen.

Haluamme oheisella kyselyllä kuulla näkemyksesi asioista, joista olisi hyötyä siirryttäessä uuteen talousraportointiin. Palvelun muotoilua tehdään parhaillaan ja palautteesi avulla voimme rakentaa mahdollisimman hyvän palvelukokonaisuuden, joka helpottaa tulevaisuudessa sinun ja kollegasi työtä.

Kyselyyn osallistuminen vie noin 5-10 minuuttia.
Jätä ajatuksesi perjantaihin 16.6.2017 mennessä, linkki kyselyyn.

Kiitos arvokkaasta avustasi!

Jani Heikkinen, valtiovarainministeriö
Elisa Kettunen, Suomen Kuntaliitto

Tietojärjestelmätoimittajainfo Kuntatieto-ohjelmasta 25.4.

Paikka: Kuntatalo, Toinen linja 14 sekä verkkolähetys
Aika: Tiistai 25.4.2017
Huone: B 3.8

Kuntaliitto järjestää yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa infotilaisuuden Kuntatieto-ohjelmaan ja XBRL-taksonomiaan liittyvistä vaatimuksista tietojärjestelmätoimittajille, talouspalvelukeskuksille ja hankinnoista vastaaville tahoille. Tilaisuuden tarkoitus on lisätä tietoa siitä, mitä kuntien ja maakuntien käyttämiltä taloushallinnon tietojärjestelmiltä tullaan vaatimaan Kuntatieto-ohjelman vaatimusten astuessa voimaan vaiheittain vuodesta 2018 alkaen. Tilaisuuteen on mahdollisuus osallistua paikan päällä tai seurata sitä verkkolähetyksenä. Tilaisuuden esitykset ovat myöhemmin katsottavissa verkkotallenteina.

Tilaisuudesta twiitatessa voi käyttää aihetunnisteita #juhta ja #kuntatieto.

Tilaisuuden ohjelma (muutokset mahdollisia)
Tilaisuuden esitykset katsottavissa Kuntalehden videosivustolla

Kuntatieto-ohjelma mukana Suomidigi Pop-up -kiertueella

Kuntatieto-ohjelma osallistuu Suomidigi Pop-up -kiertueelle, joka starttasi 21. helmikuuta Kuopiossa. Pop-up -kiertueen ytimessä ovat päivän polttavat kysymykset kuntien, maakuntien ja valtion välisestä yhteistyöstä asiakaslähtöisessä kehittämisessä, tiedon ja alustojen hyödyntämisestä sekä kyvykkyyksien kehittämisestä. Kiertueella kerrotaan kuntatieto-ohjelmaan liittyen muun muassa taloustiedon hallinnan ja hyödyntämisen digitalisoinnista ja kuntien taloushallinnon kehittämistyön vaatimuksista.

Suomidigi Pop up -kiertue  
Kuntatieto-ohjelman materiaali kiertueella

Muutosseminaari 18.tammikuuta

Kuntatieto-ohjelman muutosseminaari järjestettiin 18.1.2017. Muutosseminaarissa kerrottiin Kuntatieto-ohjelman tilanteesta ja tulevista vaiheista erityisesti ohjelman tuotosten käyttöönoton näkökulmasta. Tilaisuudessa esiteltiin myös Yhteisen tiedonhallinnan kärkihanketta (YTI-hanke), jolla on kytköksiä Kuntatieto-ohjelmaan. Tilaisuuden aineistot löytyvät täältä.