Hyppää sisältöön
Media

Lyhennelmä

Poliisilaitos oli 31.3.2008 irtisanonut ylikonstaapeli A:n virkasuhteen ja pidättänyt hänet välittömästi virantoimituksesta. A:ta oli epäilty alkoholin vaikutuksen alaisena tehdystä yksityisasunnossa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Poliisilaitos oli myös aiemmin 10.4.2007 pidättänyt A:n virantoimituksesta. Tuolloin A:ta oli epäilty törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ja käräjäoikeus oli sittemmin 5.5.2008 tuominnut A:n kyseisistä teoista. A oli lisäksi ollut aiemmin lyhyen ajanjakson aikana kahdesti muutoinkin pidätettynä virantoimituksesta kahden erillisen rikosepäilyn takia. Tuolloin A:lle oli tehty hoitoonohjaussopimus ja annettu kirjallinen varoitus.

Virkamieslautakunnan mukaan A:lle oli poliisipäällystöön kuuluvana ylikonstaapelina asetettava tavanomaista korkeammat vaatimukset virkavelvollisuuksien noudattamisen suhteen. Törkeä rattijuopumus ja törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vaikkakin ne olivat tapahtuneet vapaa-ajalla, olivat tekoja, joihin syyllistyessään poliisi kiistatta laiminlöi poliisille kuuluvan käyttäytymisvelvollisuutensa siten, että poliisin arvo siitä kärsi. A:n oli tekonsa vuoksi katsottava menettäneen myös esimiestensä ja työtovereidensa luottamuksen. A:n pitkällä ja moitteettomalla virkauralla ei ollut asiassa merkitystä, kun otettiin huomioon kysymyksessä olleiden tekojen luonne ja vakavuus sekä A:lle aiemmin tehty hoitoonohjaussopimus sekä annettu kirjallinen varoitus.

Tässä tilanteessa irtisanomisen laillisuus ei myöskään riippunut työnantajan mahdollisuudesta sijoittaa A muihin tehtäviin. Poliisilaitoksella oli siten sillä perusteella, että A oli syyllistynyt törkeään rattijuopumukseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, ollut erityisen painava syy irtisanoa A:n virkasuhde. Irtisanomisen perusteena oleva teko oli lisäksi osoittanut A:n siinä määrin sopimattomaksi tehtäväänsä, että A oli voitu myös pidättää välittömästi virantoimituksesta. Irtisanomisen perusteeksi ei kuitenkaan voitu ottaa epäiltyä pahoinpitelyrikosta, koska kyseisestä rikosepäilystä ei ollut toimitettu virkamieslautakunnalle tarkempaa selvitystä, eikä kahta muuta aiempaa rikosepäilyä, koska kyseisiä tekoja ei ollut näytetty tapahtuneen.

Virkamieslautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

Valtion_virkamiesL_14_§
Valtion_virkamiesL_25_§_2_mom
Valtion_virkamiesL_25_§_3_mom
Valtion_virkamiesL_40_§_2_mom_4_kohta
PoliisiA_13_§_2_mom