Usein kysyttyä

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonala

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, KEHA-keskus, Suomen Akatemia ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus viestivät vastuullaan olevista rahoitushauista. Lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala

Työ- ja elinkeinonministeriön hallinnonala

Ympäristöministeriön hallinnonala


Kuntien on hyvä tutustua Suomidigi-alustalta löytyviin sanastoihin, koodistoihin ja tietomalleihin. Mahdolliset uudet sanastot, koodistot ja tietomallit on julkaistava samalla alustalla. Hankkeissa olisi mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä kansallisia yhteisiä palveluja, kuten sähköisen asioinnin tukipalveluja (Suomi.fi-palvelut).

Kuntien on varmistettava, että tekeminen täyttää digipalvelulain (306/2019) vaatimukset viranomaisille. 

Tekemisessä kannattaa pyrkiä pois riippuvuudesta tiettyyn järjestelmätoimittajaan. Tätä tukee avoimen lähdekoodin ja rajapintojen hyödyntäminen. Niihin liittyviä suosituksia kannattaa hyödyntää julkisissa hankinnoissa. 

Tukea julkisen hallinnon digitalisaation kehittämiseen löytyy myös Suomidigi-portaalista


Lompakkosovelluksen käyttäminen on sen käyttäjän näkökulmasta täysin vapaaehtoista. Jäsenvaltioilla on velvollisuus varmistaa, että niiden alueella on vä-hintään yksi lompakkosovellus tarjolla kansalaisille, mutta kansalaisten ei ole pakko ottaa lompakkosovellusta käyttöön.


Lompakkosovellusten tietosuoja ja turvallisuus ovat erittäin keskeisiä teemoja lainsäädännön ja teknisten vaatimusten valmistelussa. Lompakkosovellukselta tullaan edellyttämään niin kutsutun korkean varmuustason vaatimusten täyttämistä, mikä käytännössä tarkoittaa kaikista vaativimpien ja turvallisimpien edellytysten täyttämistä. Lisäksi asetukseen on neuvottelujen aikana lisätty useita konkreettisia henkilötietojen suojaa parantavia vaatimuksia. Tällaisia vaatimuksia ovat esimerkiksi se, että vain lompakkosovelluksen käyttäjä voi seurata sitä, miten lompakkosovellusta käytetään ja, että lompakkosovelluksen ja siellä olevien tietojen tulee olla täysin käyttäjän hallinnassa.


Tämän hetken arvioiden mukaan lompakkosovelluksia tulisi tarjota vuonna 2026. Ajankohta tulee kuitenkin vielä tarkentumaan, sillä lompakkosovellusten tarjoamista koskevan velvoitteen määräaika määräytyy sen perusteella, milloin komission asetusta täydentävät asetukset tulevat voimaan. Jäsenvaltioilla on 24 kk määräaika lompakkosovellusten tarjoamiseen lukien siitä, kun komission täydentävät asetukset ovat tulleet voimaan.


Hakuaika alkoi 30.10.2020 klo 8.00 ja päättyy 18.11.2020 klo 14.00.


Kerromme hakijoista erillisellä tiedotteella hakuaikana sopivin väliajoin. Hakuajan päätyttyä kerromme vielä kaikkien hakijoiden nimet.


Valtiovarainministeriön tavoitteena on, että uusi valtiosihteeri kansliapäällikkönä aloittaisi 1.1.2021. Aloituksen ajankohtaan kuitenkin vaikuttava normaalin rekrytoinnin tavoin useat valtiovarainministeriön kontrollipiirin ulottumattomissa olevat seikat, kuten nimitettävän henkilön mahdollisuudet irrottautua nykyisestä tehtävästä, laajan turvallisuusselvityksen laatimiseen käytettävä aika ja muut ennalta arvaamattomat seikat. 


Valtiovarainministeriössä virkamiehet vastaavat rekrytoinnista. Rekrytoinnista ja sen etenemisestä tiedottaminen on keskitetty hallinto- ja kehitysjohtaja Irja Peltoselle.  


Rekrytoinnin eri vaiheet, kuten haastatteluun kutsutut ja perusteet kutsuille, käyvät ilmi nimitysmuistiosta, joka tulee julkiseksi nimityspäätöksen jälkeen.