Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-ministerivaliokunnassa kyberstrategia ja digipaketti

Valtioneuvoston viestintäosasto
29.1.2021 11.47
Tiedote 63/2021

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa perjantaina 29. tammikuuta oli esillä EU:n kyberstrategia ja komisison joulukuussa julkaisema digipaketti.

EU-ministerivaliokunta keskusteli komission ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan julkaisemasta EU:n uudesta kyberstrategiasta. Strategia on laaja-alainen kokonaisuus, jossa esitetään näkemyksiä toimista, joita tarvitaan EU:n häiriönsietokyvyn, teknologisen riippumattomuuden ja operatiivisten valmiuksien kehittämiseksi. Suomi näkee, että kyberturvallisuus on olennainen osa EU:n sisämarkkinoiden häiriöttömän toiminnan ja yhteiskuntavakauden sekä kansalaisten yksityisyyden turvaamista. Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n kyberturvallisuuteen liittyvän yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiseen. 

EU-ministerivalokunta käsitteli myös useita asioita, joihin Suomen kannat päätetään myöhemmin valtioneuvoston yleisistunnossa:

  • Digitaalisia markkinoita sekä digitaalisia palveluita koskevat lainsäädäntöehdotukset, jotka kuuluvat komission joulukuussa julkaisemaan ”digipakettiin”.
  • Akkuja koskeva asetusehdotus, jonka tavoitteena on nykyaikaistaa akkuja koskeva lainsäädäntökehys niin, että se kattaa akkujen koko elinkaaren.
  • EU:n Brexit-mukautusvaraus, joka antaa tilapäistä taloudellista apua ennakoimattomien ja kielteisten seurausten torjumiseksi EU-maissa aloille, joihin brexit vaikuttaa kielteisimmin.
  • Datahallinnon asetusehdotus, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisen datalouden kehitystä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja tutkimusministereiden epäviralliseen videokokoukseen (3.2.), joka keskittyy tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia