Hyppää sisältöön
Media

EU-ministerivaliokunnassa linjauksia Porton huippukokouksiin

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.5.2021 11.25
Tiedote 282/2021

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan keskiviikkona 5. toukokuuta Suomen kantoja Portossa 7. ja 8. toukokuuta järjestettävään sosiaalialan huippukokoukseen, Eurooppa-neuvoston jäsenten epäviralliseen kokoukseen sekä EU–Intia-päämieskokoukseen.

Lauantaina 8. toukokuuta järjestettävä Eurooppa-neuvoston jäsenten epävirallinen kokous keskittyy sosiaalikysymyksiin. Kokous hyväksyy aiheesta Porton julistuksen. Suomi katsoo, että koronapandemiasta toipuminen, vihreä ja digitaalinen siirtymä sekä väestörakenteen muutokseen sopeutuminen eivät voi onnistua ilman vahvaa sosiaalista ulottuvuutta ja panostuksia työllisyyteen, osaamiseen ja sosiaaliseen osallisuuteen. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelma on tarpeellinen täydennys Euroopan vihreän kehityksen ohjelmalle, ja sen täysimääräinen toimeenpano on olennaista sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamisen, työelämän oikeudenmukaisuuden ja toimivien sisämarkkinoiden kannalta. Jäsenmaat ovat järjestäneet sosiaali-, työllisyys-, terveys- ja koulutuspolitiikkansa eri tavoin ja eri periaattein, ja tämä tulee ottaa lähtökohdaksi tulevaisuudessakin.

Päämiesten epävirallisella illallisella perjantaina 7. toukokuuta aiheina ovat ennakkotietojen mukaan EU:n yhteiset toimet koronapandemiassa sekä seuraavan päivän EU:n ja Intian päämieskokous.

Lauantaina 8. toukokuuta järjestetään EU:n ja Intian päämieskokous, johon osallistuvat Intian pääministeri Narendra Modi sekä Eurooppa-neuvoston jäsenet. Intian pahentuneen koronatilanteen vuoksi Intian pääministeri osallistuu videoyhteydellä. Kokouksen tarkoituksena on vahvistaa EU:n ja Intian strategista kumppanuutta ja edistää viime heinäkuussa järjestetyn EU:n ja Intian huippukokouksen tulosten toimeenpanoa. Asialistalla on yhteistyö seuraavissa aiheissa: 

•    Covid-19-pandemia ja globaali terveysturvallisuus
•    vihreä kasvu, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden kato
•    kaupallistaloudelliset kysymykset, teknologia ja yhteyspolitiikka
•    ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sääntöpohjainen monenvälinen yhteistyö.

Suomi pitää päämieskokouksen järjestämistä tärkeänä EU:n ja Intian kumppanuuden vahvistamiseksi.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin kokouksiin:
•    Ulkoasiainneuvosto 10.5.
•    Yleisten asioiden neuvosto 11.5.

Ulkoasiainneuvoston kokouksen aiheina ovat transatlanttiset suhteet ja Länsi-Balkan. Lisäksi käydään epävirallinen keskustelu Yhdysvaltojen ilmastolähettiläs John Kerryn kanssa. 

Yleisten asioiden neuvosto saa tilannekatsauksen EU:n yhteisistä toimista koronapandemiassa ja tilannekatsauksen Euroopan tulevaisuuskonferenssista, jonka käynnistystilaisuus on Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. Neuvosto myös keskustelee 25. toukokuuta järjestettävän ylimääräisen Eurooppa-neuvoston asialistasta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

//Korjattu 5.5. klo 18 toisen kappaleen alussa päiväys perjantaista lauantaiksi.//