Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi rajanylityspaikoilla koronan ehkäisemisestä aiheutuvien kustannusten korvaamista

Valtioneuvoston viestintäosastoValtiovarainministeriö 27.8.2020 13.11
Tiedote 540/2020

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli rajanylityspaikkojen terveysturvallisuudesta kunnille, Finavialle ja muille toimijoille aiheutuvien kustannusten korvaamisen periaatteita kokouksessaan 26. elokuuta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta totesi, että kunnille ja Finavialle rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden ylläpidosta aiheutuvat kustannukset korvataan täysimääräisesti toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Korvattavan toiminnan on perustuttava sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiantoihin ja ohjaukseen, ja sen on liityttävä toimintaan rajanylityspaikalla.

Kunnille korvataan lentokentillä, satamissa ja maarajalla matkustajien terveysneuvonnasta ja koronatestauksesta aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla käynnistyi elokuun alussa terveydenhuollon neuvonta- ja koronatestauspiste, josta vastaa Vantaan kaupunki yhteistyössä HUSLAB:in kanssa. Helsingin kaupunki avasi puolestaan ensimmäisen terveysneuvontapisteen laivamatkustajille Länsisataman terminaaliin elokuun puolessa välissä.
Finavialle puolestaan korvataan lentokenttien yleisneuvonnan ja matkustajien opastuksen kustannukset. Myös satamayhtiöille ja Lappeenrannan lentokentälle mahdollisesti aiheutuvat kustannukset korvataan.

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö valmistelevat lokakuun 2020 loppuun mennessä tarkemmat ohjeet kustannusten korvaamisesta.

Täysimääräinen kustannusten korvaaminen on perusteltua, koska kyseessä on kansallisesti tärkeä tartuntatautien ehkäisemistoimi. Erillisrahoituksella halutaan varmistaa, että toiminta toteutuu kansallisten tavoitteiden mukaisesti, vaikka kyseessä onkin kunnan lakisääteinen tehtävä. Korvausperiaatetta tukee myös se, että rajanylityspaikoilla toteutettavat terveysturvallisuustoimenpiteet kohdistuvat useamman kunnan asukkaisiin ja ulkomailta tuleviin matkustajiin. Kustannuksia korvataan enintään 1.7.2021 saakka.

Kustannusten korvaamista on valmisteltu ministeriöiden yhteisessä työryhmässä, joka huolehtii terveysturvallisuudesta rajanylityspaikoilla. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän tavoitteena on varmistaa viranomaisten ja eri toimijoiden saumaton yhteistyö koronaepidemian torjumisessa rajanylityspaikoilla.

Lisätietoja:
finanssineuvos, yksikön päällikkö Ville-Veikko Ahonen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 066, [email protected] 
valmiusjohtaja Pekka Tulokas, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 2020, [email protected]