Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen esitys
Kunnille korvataan verotulojen väliaikainen pienentyminen

finansministeriet
Julkaisuajankohta 2.4.2020 13.41
Tiedote

Hallitus esittää, että kunnille korvataan koronatilanteesta aiheutuva verotulojen viivästyminen täysimääräisenä tänä vuonna. Ratkaisu on kustannusneutraali, sillä vastaava summa vähennetään kuntien valtionosuuksista vuonna 2021.

Kuntien verotulojen arvioidaan vähentyvän väliaikaisesti yhteensä 547 miljoonalla eurolla. Summasta kunnallisveroa on 422 miljoonaa euroa, yhteisöveroa 45 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 80 miljoonaa euroa.

Hallitus ehdottaa, että kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettua lakia muutetaan. Korvaus maksettaisiin määräaikaisena korvauksena samassa suhteessa, kuin kunnille jaetaan vuonna 2020 kunnallisveroja, yhteisöveroa ja kiinteistöveroa.

Lisäksi kunnat saisivat verojen maksujärjestelyihin liittyvän viivästyskoron, joka tilitetään kunnille verolainsäädännön mukaisesti. Viivästyskoron arvioitu määrä on kunnallisveron osalta 20 miljoonaa euroa, yhteisöveron osalta 2 miljoonaa euroa ja kiinteistöveron osalta 3 miljoonaa euroa.

Koska kunnat saavat verotulot ja viivästyskorot verohallinnon kautta myöhemmin, vastaavat summat vähennettäisiin vuoden 2021 valtionavusta.

Verotulot viivästyvät, kun Verohallinto keventää yritysten verojen maksujärjestelyjen ehtoja ja maksujärjestelyyn kuuluvien verojen viivästyskorkoa alennetaan.

Muutosten on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian. Hallituksen esitys julkaistaan Päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Matti Sillanmäki, puh. 02955 30444, matti.sillanmaki(at)vm.fi

Katso myös