Hyppää sisältöön
Media

Kuntatietoluotsi tueksi kuntien ja kuntayhtymien taloustietojen raportoinnin uudistukseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2017 10.58
Uutinen
Kuntatietoluotsin logo.

Kuntien ja kuntayhtymien taloustietojen raportointi automatisoituu vuonna 2020. Kuntien ja kuntayhtymien tulee valmistautua uudistukseen jo etukäteen. Muutoksen tueksi on kehitetty Kuntatietoluotsi Suomidigi.fihin.

Korjattu 2.11. kello 15.15: Valtiokonttorin palvelun nimi on Kunta- ja maakuntatalouden tietopalvelu.

Taloustietojen raportit tuotetaan jatkossa automatisoidusti

Taloustietojen raportoinnin uudistuksen myötä kuntien taloustietojen tuotanto, jalostus ja jakelu tehostuu, saatavuus päätöksenteossa helpottuu ja vertailtavuus paranee. Vuonna 2020 automaattinen taloustietojen raportointi tapahtuu Valtiokonttorin Kunta- ja maakuntatalouden tietopalveluun.

Samalla nykyiset Tilastokeskuksen tehtäväluokitukset poistuvat käytöstä ja siirrytään käyttämään kuntien ja kuntayhtymien palveluluokitusta. Käyttöön tulee myös uusi raportointikoodisto XBRL, tililuettelot yhtenäistyvät ja kustannuslaskentapa uudistuu JHS-suosituksissa määriteltyyn versioon. Tarkempaa tietoa muutoksen sisällöstä löytyy Kuntatietoluotsista.

Kuntatietoluotsista apua muutokseen – palautetta sivustosta kaivataan

Uudistuksen myötä kaikki kunnat saavat käyttöönsä selkeät ohjeet, yhdenmukaisia malleja, toimintatapoja ja määritelmiä, joilla talousraportit tuotetaan automatisoidusti. Nämä kaikki kootaan uudelle Kuntatietoluotsi-sivustolle Suomidigi.fihin.

Kuntatietoluotsi auttaa kuntia- ja kuntayhtymiä valmistautumaan uudistukseen ja toteuttamaan uudistuksen edellyttämät toimenpiteet oikea-aikaisesti. Kuntatietoluotsi sisältää hyödyllistä tietoa uudistuksesta, konkreettisia toimintaohjeita ja materiaaleja.

Toivomme palautetta Kuntatietoluotsin jatkokehittämistä varten, jotta sivustosta saadaan kehitettyä mahdollisimman hyvin palveleva.

Osallistu myös:

Uudistuksesta kerrotaan myös Kuntatieto-ohjelman muutosseminaareissa sekä automaattisen talousraportoinnin koulutusohjelmassa. Seuraavat koulutusohjelman tilaisuudet pidetään Oulussa 14.11. ja Helsingissä 30.11.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Niina Huotari, niina.huotari(at)vm.fi, puh. 02955 30164

Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT Kunta-asiat Kuntatieto-ohjelma