Hyppää sisältöön
Media

Helsingin hallinto-oikeus 4.6.2015 15/0465/2

Määräaikainen virantoimituksesta erottaminen        
Rikostuomio
Poliisi        
Yleinen luottamus viranomaiseen
Suhteellisuusperiaate
Ne bis in idem -periaate    
Oikeudeton tietojen käsittely
Virka-aseman väärinkäyttö         
   
                        
Poliisilaitos oli päättänyt erottaa vanhemman konstaapeli A:n virantoimituksesta kahden kuukauden määräajaksi. Palkanmaksu oli keskeytetty erottamisen ajaksi. Käräjäoikeus oli tuominnut A:n kahdesta henkilörekisteririkoksesta, virkasalaisuuden rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhteiseen 60 päivän sakkorangaistukseen. Teonkuvausten mukaan A oli katsonut poliisiasiain tietojärjestelmästä erästä henkilöä koskevia tutkintailmoituksia sekä erään epäiltynä olleen tuttavansa tutkintailmoituksen, josta hän oli ottanut tulosteen ja luovuttanut sen mainitulle henkilölle. Käräjäoikeuden tuomio oli lainvoimainen. Lisäksi A oli käynyt työvuoronsa aikana tapaamassa erästä vapautensa menettänyttä henkilöä tarkoituksenaan antaa kyseiselle henkilölle tiedoksi A:n omaan asiaan liittyvä kutsu käräjäoikeuden istuntoon. Asia oli sitonut A-hälytysvalmiudessa olleen partion noin yhdeksi tunniksi ja neljäksikymmeneksi minuutiksi pois muilta tehtäviltä. 

Hallinto-oikeus totesi, että ketään ei saa saman valtion tuomiovallan nojalla tutkia uudelleen tai rangaista oikeudenkäynnissä rikoksesta, josta hänet on jo lopullisesti vapautettu tai tuomittu syylliseksi kyseisen valtion lakien ja oikeudenkäyntimenettelyn mukaisesti. Harkittaessa sitä, oliko A:n toiminta ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon, ei arvioitu yksittäisen teon moitittavuutta sinänsä vaan sitä, täyttikö A kyseisen teon jälkeenkin virkamiesoikeudellisen arvioinnin ajankohtana ne vaatimukset, joita häneltä poliisilaitoksen virkamiehenä vaaditaan. Määräaikainen erottaminen on rajoitettu virkamieshenkilöpiirissä tapahtuvaan tarkasteluun ja sillä on sekä kurinpidollista sisältöä että turvaamistoimen luonne. Tällä pyritään varmistamaan julkisyhteisön tehtävien asianmukainen hoitaminen. Siten asiassa ei ollut kysymys seuraamuksesta, joka kuuluisi Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen ne bis in idem –säännön soveltamisalaan eikä siten kaksoisrangaistavuudesta. A:lle aiemmin tuomittu sakkorangaistus ei estänyt hänen määräaikaista erottamistaan virantoimituksesta. 

Hallinto-oikeus totesi, että käräjäoikeus oli tuominnut A:n sakkorangaistukseen, ja koska asian rikosoikeudellinen arviointi ei kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan, ei sillä ollut edellytyksiä arvioida A:n menettelyä ja teon laatua toisin. Asiassa saadun selvityksen mukaan A oli virka-asemaansa hyväksi käyttäen selvittänyt poliisin tietojärjestelmästä asioita, jotka eivät olleet millään tavoin liittyneet hänen virkatehtäviensä hoitamiseen. Niillä seikoilla, että hänellä oli ollut mahdollisuus selvittää asia myös muulla tavoin tai että hän oli kertomansa mukaan auttanut ystäväänsä, ei ollut merkitystä asiassa. Vierailulleen vankilassa A ei ollut kysynyt tai saanut lupaa. Hallinto-oikeus katsoi, että kun otettiin huomioon myös A:n asema kenttäpoliisina, hänen virka-tehtäviensä edellyttämä luottamus sekä tekojen laatu, oli A:n toiminta vaarantanut luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. A oli käyttäytynyt poliisimiehelle sopimattomalla tavalla siten, että poliisilaitoksella oli ollut perusteet erottaa hänet virantoimituksesta kahden kuukauden määräajaksi. Seuraamus oli ollut oikeassa suhteessa A:n tekojen moitittavuuteen. 

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

KHO 22.3.2017 T 1363 Korkein hallinto-oikeus tutki asian ja hylkäsi valituksen. Hallinto-oikeuden päätöstä ei siten muutettu.

Euroopan ihmisoikeussopimus 7. lisäpöytäkirja 4 artikla 1 kappale
Laki poliisin hallinnosta 15 f §
Laki poliisin hallinnosta 15 i §
Valtion virkamieslaki 14 § 2 momentti