Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pohjolan ja Baltian maat Euroopan digitalisaation suunnannäyttäjiksi

Valtiovarainministeriö 27.4.2017 10.25
Tiedote

Oslossa järjestettiin 24.-25.4.2017 pohjoismaiden ja Baltian maiden ensimmäinen digiministereiden yhteinen kokous ja sen yhteydessä konferenssi ”Digital North”. Ministerit allekirjoittivat kokouksessa julkilausuman, jonka pohjalta Pohjoismaiden ministerineuvosto koordinoi yhteistyötä.

Pohjoismaista yhteistyötä on tehostettu yhteisen tunnistamisen, sähköisten hankintojen ja julkisen hallinnon muun tietojen vaihdon osalta. Julkilausumalla laajennetaan yhteistyötä myös muille alueille sekä otetaan mukaan Baltian maat, Viro, Latvia ja Liettua.

Pohjoismaat ja Baltia muodostavat yhtenäisen talousalueen, jossa yritykset toimivat maasta toiseen ja henkilöiden liikkuvuus on arkipäivää. Pohjoismaat ovat sijoittuneet useissa digitalisaatiovertailuissa kärkipaikoille ja Baltian maat ovat hyvässä nousussa. Maaryhmällä on paljon yhteisiä tavoitteita ja useat toimintatavat ovat lähellä toisiaan. Markkinoiden laajeneminen lisää yritysten kilpailukykyä. Kunkin yksittäisen maan markkinat ovat pienet.

Valtiosihteeri Jari Partanen allekirjoitti julkilausuman julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaavan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen valtuuttamana. Konferenssin ja kokouksen järjestämisestä vastasivat yhdessä Norja, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Nordic Innovation.

Linkki julkilausumaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyöstä

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 30216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi

Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen, puh. 02955 30364, olli-pekka.rissanen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Julkisen hallinnon ICT kärkihankkeet