Ajankohtaista

Finlex-tietopankki tarjolla jatkossa avoimena datana

Oikeusministeriön Finlex-tietopankin yhteyteen on valmistumassa Finlex-aineistojen jakelu avoimena datana. Hanke toteutetaan oikeusministeriön, valtiovarainministeriön ja Aalto-yliopiston yhteistyönä osana julkishallinnon tietovarantojen avaamista. Lisäksi mukana on Edita Publishing Oy, joka vastaa Finlex-palvelun ylläpidosta. Oikeusministeriön tavoitteena on avata Finlexin avoimen datan palvelu vuoden 2016 alussa.

Oikeusministeriön tiedote

Ohjelman loppuraportti on julkaistu

Avoimen tiedon ohjelman loppuraportti on julkaistu. Voit tutustua raporttiin verkkosivujen kohdassa julkaisut.

Avoimen tiedon ohjelman päätöstilaisuus ”Avoimesta datasta innovatiiviseen tiedon hyödyntämiseen” järjestettiin 17.9.2015. Tilaisuuteen osallistujien joukossa oli ohjelman aktiiveja sekä muita avoimesta tiedosta kiinnostuneita.

Tutustu päätöstilaisuuden esityksiin JulkICT-wikissä.

Avoindata.fi haastaa Open Finland Challenge -kilpailussa

Avoindata.fi - yhteentoimivuuden ja avoimen tiedon palvelu - harvestoi joka yö Helsinki Region Infosharen ja Paikkatietohakemiston tietoaineistot. Suomessa on muitakin verkkopalveluita, jotka listaavat avoimia tietoaineistoja, mutta näiden aineistot eivät näy palvelussa. Haasteessa Avoindata.fi etsii ratkaisuja, joilla voidaan harvestoida tai muuten tuottaa uutta sisältöä palveluun.

Lisätietoja antavat:

Valtiovarainministeriö / Ohjelmapäällikkö Margit Suurhasko, [email protected], puh 0295 530404

Valtori / sovellusasiantuntija Kristiina Puharinen, [email protected], puh 0295 50 5657

Open Finland Challenge / Teemu Ropponen, [email protected], puh 040 5255153

Avoindata.fin haaste

Avoindata.fi

Avoimen tiedon vaikuttavuus -esitutkimus

Julkisten tietojen avaamisen potentiaaliset hyödyt on ennakollisissa arvioinneissa arvioitu mittaviksi. Avoimen tiedon vaikuttavuus -esitutkimusraportissa esitetään alustavia suuntaviivoja avoimen datan vaikuttavuuden kehittämiseen, erityisesti taloudellisten vaikuttavuusmittareiden osalta. Esitutkimus on julkaistu myös englanniksi.

Avoimen tiedon vaikuttavuus -esitutkimus

Avoimen tiedon vaikuttavuus -esitutkimus (englanniksi)

Pohjoismaisen avoimen datan viikko

Pohjoismaissa järjestettiin Avoimen datan viikko (Nordic Open Data Week) 29.5. - 7.6.2015. Viikon aikana järjestettiin erilaisia avoimeen dataan liittyviä seminaareja, tapahtumia, tietoaineistojen esittelyjä, kilpailuja ja muuta avoimeen datan toimintaa.

Suomessa viikko jaettiin erilaisiin päiväteemoihin, jolloin teeman ympärille oli helppo liittää omaa toimintaa. Suomesta järjestelyihin osallistui Open Knowledge Finland OKF, Avoimen tiedon ohjelma sekä useita julkisen hallinnon ja alan muita toimijoita.

Lisätietoa

Pohjoismaisen avoimen datan viikko

Ohjelmapäällikkö
Margit Suurhasko
puh. 02955 30404
[email protected]

”Data infrasta kuin vettä hanasta”

Ministeriöiden digiturnauksessa 13.3. ratkottiin digitaalisaatioon liittyviä haasteita. Valtiovarainministeriön Avoimen tiedon ohjelma oli turnauksessa mukana avoimen tiedon hyödyntämisen haasteella.

Liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä ministeriöiden älystrategiatyön päätöstapahtumassa yritykset, virkamiehet ja start-up-yrittäjät, ratkaisivat pelillisin keinoin ennalta määriteltyjä digitalisaatioon liittyviä haasteita.
 

VM haastoi – Julkisen hallinnon tietoaineistot hyötykäyttöön

VM:n haasteessa tavoitteena oli saada kilpailijat ratkaisemaan, miten julkisen hallinnon tietoaineistot saadaan hyötykäyttöön. Julkisessa hallinnossa on paljon tietoa, jota avataan monipuolisesti uudelleen käyttöön ja yhdisteltäväksi yhteiskunnan eri toimijoille. Avatun tiedon hyödyntämisessä on kuitenkin vielä työsarkaa; tiedon avaajat sekä muun muassa uusia palveluita kehittävät tiedon hyödyntäjät eivät aina kohtaa. Kilpailijoiden tehtävänä olikin ratkaista, millainen toimintamalli tulisi luoda, jotta tiedon avaajat ja tiedon tarvitsijat voisivat kohdata ja toimia vuorovaikutuksessa tiedon hyödyntämiseksi.

Digiturnauksen voitto VM:n haasteen ratkaisijajoukkueelle

VM:n haastettaa ratkaissut joukkue valittiin turnauksen parhaaksi. Voittaneessa ideassa avoin data olisi helposti kaikkien saatavilla – ”data infrasta kuin vettä hanasta!”.  Joukkue visioi ratkaisua ongelmaan, jossa yritykset eivät uskalla investoida avoimen datan päälle kehitettäviin palveluihin, koska varmuutta datan saatavuudesta ja hyödynnettävyydestä ei ole. Avointa dataa löytyy, avaaminen ei ole datan hyödyntämisen ongelma. Tarvitaan pysyvä tietoinfrastruktuuri avoimen datan hyödyntämiseksi.

Tuomaristo arvioi voittaneen idean eduksi, että se on helposti toteutettavissa ja ostettavissa, toisi yhteiskunnalle uusia kasvumahdollisuuksia ja on tekniikkana mahdollisesti vientikelpoinen. Joukkueeseen kuuluivat Antti Kosonen (MML), Juha Tuomaala (MML), Kirsi Pispa (CSC -Tieteen tietotekniikan keskus), Jari Salo (Tieke) ja Otto Kekälainen (Seravo). Tuomareina VM:n haasteessa olivat Ulla Rosenström (VNK),
Nora London (VM) ja Olli Ahonen (valtiokonttori).


Twitter: #digiturnaus
Avoimen tiedon ohjelma
Digiturnaus
Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote