Komissio: Suomella on edelleen haasteita sote-uudistuksessa ja työmarkkinoilla

Valtiovarainministeriö 22.2.2017 15.41
Uutinen

Suomen taloudessa ei ole enää niin sanottuja makrotalouden epätasapainoja, arvioi EU:n komissio. Komission mukaan Suomen haasteita ovat kuitenkin sote-uudistuksen toimeenpano ja työmarkkinoiden tilanne.

Vielä viime vuonna komissio katsoi, että Suomella oli epätasapainoja kilpailukyvyssä ja yksityisen sektorin velkaantumisessa. Komissio ei esittänyt vielä arviota Suomen julkisen talouden kehityksestä, kuten alijäämästä ja velkaantumisesta.

Komissio julkisti keskiviikkona 22. helmikuuta maaraportit Suomesta ja muista EU-maista. Raporteissa arvioidaan maiden taloudellisia ja sosiaalisia haasteita.

Julkista taloutta arvioidaan toukokuussa

Raportti on osa talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa, jossa koordinoidaan jäsenmaiden talous- ja finanssipolitiikkaa. Raportin tarkoituksena on seurata jäsenvaltioiden uudistuksia ja ottaa esiin haasteita, joihin jäsenvaltioiden olisi vastattava.

Suomi esittää komissiolle kansallisen uudistusohjelmansa ja vakausohjelmansa huhtikuussa. Toukokuussa komissio laatii maakohtaiset suositukset Suomelle ja esittää samalla arvionsa Suomen julkisen talouden tilasta. Tuolloin komissio arvioi, rikkooko Suomi EU:n taloussääntöjä velkaantumisesta.

Lisäksi komissio julkisti raportin finanssipoliittisen sopimuksen toimeenpanosta. Komission mukaan Suomi ja kaikki muut sopimuksen allekirjoittajamaat ovat saattaneet sopimuksen osaksi kansallista lainsäädäntöä asianmukaisesti.

Komission tiedote

Komission maaraportti Suomesta

EU-ohjausjakso (neuvoston sivut)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Jenni Pääkkönen, puh. 02955 30804, jenni.paakkonen(at)vm.fi