FI SV

EU:n talousarvio vastaa ajankohtaisiin haasteisiin

Valtiovarainministeriö 20.11.2017 11.37
Uutinen
Kuva: EU

EU:n jäsenmaat ja parlamentti pääsivät lauantaina 18. marraskuuta yhteisymmärrykseen unionin talousarviosta ensi vuodelle. Talousarviossa korostuu Suomenkin tavoitteiden mukaisesti panostus ajankohtaisiin tarpeisiin.

EU:n jäsenmaat käsittelivät talousarviota perjantaina 17. marraskuuta budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea edusti valtiosihteeri Risto Artjoki.

Samassa yhteydessä kokoontui sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti löysivät yhteisymmärryksen talousarviosta. Sopu syntyi 18 tunnin neuvottelujen jälkeen perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Kompromississa sovittiin ensi vuoden talousarviosta seuraavasti:

  • Sitoumusmäärärahat ovat yhteensä 160,1 miljardia euroa. Näihin määrärahoihin EU sitoutuu ensi vuoden aikana, mutta osa niistä maksetaan myöhemmin.
  • Maksumäärärahat ovat yhteensä 144,7 miljardia euroa. Nämä määrärahat EU maksaa ensi vuonna.

EU:n ensi vuoden talousarvio korostaa erityisesti talouskasvua, työpaikkojen luomista ja osaamista. Keskeisinä painotuksina säilyivät myös turvallisuus ja vastaaminen muuttoliikkeen haasteisiin.

Yksikään jäsenmaa ei vastustanut syntynyttä ratkaisua, joka on kompromissi neuvoston ja parlamentin kannoista.

"Suomen tavoitteena oli painottaa varojen käytön vaikuttavuutta ja rahoituksen kohdentaminen entistä paremmin ajankohtaisiin tarpeisiin. Lisäksi Suomelle oli keskeistä, että rahoituskehyksen sovittuja enimmäismääriä kunnioitetaan. Syntynyt ratkaisu vastaa näitä Suomen tavoitteita", valtiosihteeri Artjoki sanoo.

EU:n parlamentti äänestää ensi vuoden talousarvion virallisesta hyväksymisestä täysistunnossaan 29. marraskuuta. Jäsenmaat vahvistavat syntyneen sovun muodollisesti seuraavana päivänä 30. marraskuuta.

Neuvoston tiedote (englanniksi)
Suomi painottaa EU:n budjetissa ajankohtaisia tarpeita (tiedote 16.11.)

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Risto Artjoki, puh. 040 8266 197, risto.artjoki(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Vesa Kulmala, puh. 02955 30548, vesa.kulmala(at)vm.fi

Talouspolitiikka