FI SV

Jäsenmaat painottavat talouskasvua, työllisyyttä, investointeja ja turvallisuutta kannassaan EU:n ensi vuoden talousarviosta

Valtiovarainministeriö 11.7.2018 13.36
Tiedote
Jäsenmaat painottavat talouskasvua, työllisyyttä, investointeja ja turvallisuutta kannassaan EU:n ensi vuoden talousarviosta

Neuvoston pysyvien edustajien komitea vahvisti keskiviikkona 11. heinäkuuta jäsenmaiden yhteisymmärryksen EU:n 2019 budjettiesitykseen syksyllä Euroopan parlamentin kanssa käytäviä neuvotteluja varten.

EU-jäsenmaiden kannassa ensi vuoden EU-budjettiin korostuu pyrkimys kestävään ja vaikuttavaan varojen käyttöön sekä rahoituksen kohdentaminen ajankohtaisiin tarpeisiin. Jäsenmaat haluavat panostaa muun muassa investointeihin ja kasvuun sekä työllisyyden ja kilpailukyvyn edistämiseen. 

Neuvosto myös tukee komission ehdottamia määrärahatasoja muuttoliikkeen hoitoon ja turvallisuuden vahvistamiseen EU:n sisä- ja ulkopuolella.

Jäsenmaat lisäisivät sitoumusmäärärahoja noin 2,1 prosenttia ja maksumäärärahoja noin 2,3 prosenttia tämänvuotisesta.

Neuvoston kanta määrärahoihin:

  • Sitoumusmäärärahat 164,1 miljardia euroa (160,7 miljardia vuonna 2018). Näihin määrärahoihin EU sitoutuisi ensi vuoden aikana, mutta osa niistä maksetaan myöhemmin.
  • Maksumäärärahat 148,2 miljardia euroa (144,8 miljardia vuonna 2018). Nämä määrärahat EU maksaisi ensi vuonna.

Neuvoston on tarkoitus vahvistaa virallisesti kantansa syyskuun alussa. EU:n parlamentti muodostaa myöhemmin oman kantansa neuvoston kantaan. Lopullisen päätöksen ensi vuoden budjetista tekevät neuvosto ja parlamentti yhteistyössä marraskuussa.

EU:n neuvoston tiedote (englanniksi)

Komissio julkisti ehdotuksensa EU:n ensi vuoden budjetiksi (uutinen 23.5.2018)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Mikko Hirvi, puh. 02955 30472, mikko.hirvi(at)vm.fi
Budjettineuvos Seija Kivinen,  puh. 02955 30236, seija.kivinen(at)vm.fi