FI SV

Kokeilukulttuuri tuli julkishallintoon jäädäkseen – hurraa-huuto kokeilijoille!

Valtiovarainministeriö 6.10.2017 14.29
Uutinen
Kokeilukulttuuri tuli julkishallintoon jäädäkseen – hurraa-huuto kokeilijoille!

6.–13.10.2017 vietetään valtakunnallista kokeiluviikkoa. Kaikki organisaatiot on haastettu tekemään kokeilukehittäminen näkyväksi viikon aikana.

Hallitusohjelman yksi linjauksista kehottaa kokeilukulttuurin käyttöönottoon. Otetaan käyttöön kokeilukulttuuri -kärkihanke on rohkaissut julkihallintoa kokeilemaan. Kokeilukulttuuri on ottanut vahvan roolin julkishallinnon kehittämisessä: ketterä kokeilukehittäminen on tarttunut kuntiin, aluehallintoon, virastoihin, tutkimuslaitoksiin, ministeriöihin sekä julkishallinnon toimijoita yhdistäviin verkostoihin. Lisäksi valtionhallinnossa on käynnistetty kokeilukehittämisen ohjelmia tukemaan kokeiluita, jakamaan tietoa sekä levittämään oppeja.

"Ei ole haastetta, jota ei voisi lähteä kokeillen selvittämään. Tärkeintä on, että liikkeelle lähdetään heti. Julkishallinnossa ollaan jo valmiina", valtiovarainministeriön projektikoordinaattori Maria Vuorensola toteaa.

Kokeilematta et tiedä

Kokeiluviikon järjestäjät haluavat rohkaista kaikkia kokeilemaan: kokeilu voi liittyä esimerkiksi oman työn tai johtamiskulttuurin kehittämiseen. Kyse voi olla pienestä tai koko organisaatiota koskevasta kokeilusta. Myös uusia toimintamalleja tai alueellista yhteistyötä voi kehittää kokeillen.

Kokeiluviikkoa suunniteltaessa etsittiin alueellisia haasteita, joita kokeiluviikon aikana ratkotaan ja seurataan. Annettuna haasteena oli siirtyä pitkistä suunnitteluprosesseista suoraan tekemiseen. Alueilla haaste otettiin innolla vastaan: Varsinais-Suomessa kokeillaan, kuinka avointa dataa voidaan hyödyntää aluekehittämisessä. Pyhän kyläyhdistyksessä rakennetaan uudenlainen oppimisympäristö yrityskasvatusta hyödyntäen. Tuusulassa kehitetään puolestaan kunnan elinvoimaisuutta ja Joensuussa työllisyys- ja hyvinvointipalveluiden uutta asiakaslähtöistä toimintamallia. Kokeillen pyritään myös selvittämään, miten palvelumuotoilulla saadaan kehitettyä työ- ja elinkeinopalveluista asiakaslähtöisempiä.

Kokeiluviikolla käynnistyviä kokeiluja voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #kokeiluviikko.

Kokeiluviikko huipentuu 13.10. järjestettävään päätöstilaisuuteen

Kokeiluviikon päätöstilaisuus pidetään Helsingissä 13. lokakuuta. Tilaisuudessa esitellään kokeiluviikon aikana käynnistyneitä kokeiluita. Lisäksi päätöstilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kokeilukehittämisestä ja siitä, miten kokeiluja voi hyödyntää toimintamallien kehittämisessä. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan ja ilmoittaudu kokeiluviikon päätöstilaisuuteen

Valtakunnallisen kokeiluviikon järjestävät valtiovarainministeriön Digikuntakokeilu-hanke yhdessä Työ 2.0 -ohjelman, valtioneuvoston kanslian Kokeilevan Suomen, Valtiokonttorin D9- Digitalisaation tuen sekä Kuntaliiton Uskalla Kokeilla -ohjelman kanssa.

Lisätietoja:

Digikuntakokeilu, projektikoordinaattori Maria Vuorensola, maria.vuorensola(at)vm.fi
Digikuntakokeilu, ylitarkastaja Suvi Savolainen, suvi.savolainen(at)vm.fi
Työ 2.0, kehittämispäällikkö, Virpi Einola-Pekkinen, virpi.einola-pekkinen(at)vm.fi

Kokeileva Suomi, projektipäällikkö Ira Alanko, ira.alanko(at)vnk.fi
Kokeileva Suomi, erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, johanna.kotipelto(at)vnk.fi

D9 Digitalisaation tuki, Kokeilukehittämisen asiantuntija Anni Leppänen, Valtiokonttori 
anni.leppanen(at)valtiokonttori.fi

Uskalla Kokeilla -ohjelma, innovaatio-asiantuntija Tuula Jäppinen, tuula.jappinen(at)kuntaliitto.fi
Uskalla kokeilla -ohjelma, erityisasiantuntija Jaana Halonen jaana.halonen(at)kuntaliitto.fi