FI SV

Maakuntatalouden simuloinnille lyötiin alkutahdit

Valtiovarainministeriö 11.9.2017 12.21
Uutinen
Maakuntatalouden simuloinnille lyötiin alkutahdit

Maakuntatalouden simulointi käynnistyi 7. syyskuuta pidetyllä aloitustilaisuudella Helsingissä. Noin 200 valtion, maakuntien ja kuntien edustajaa kokoontui vauhdittamaan maakuntien talouden ja ohjauksen harjoittelua, jonka avulla valmistaudutaan maakuntien toiminnan hallittuun käynnistymiseen vuoden 2020 alussa.

Valtiovarainministeriön koordinoiman simulointiohjelman avulla on tarkoitus ottaa haltuun maakuntien talous- ja ohjausprosessi keskushallinnossa ja maakunnissa, pienentää epätarkkuuksia budjetoinnissa ja saada kokemusperäistä tietoa talouspäätöksien tekemisestä uudessa järjestelmässä. Käytännössä simulointi toteutetaan erilaisten työpajojen, koekeskustelujen, ohjeistuksien ja laskelmien kokeilemisen avulla. Simulointiin osallistuvat ainakin maakunnat, maakuntien palvelukeskukset, kunnat, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä ympäristöministeriö.

Aloitustilaisuudessa ministeriöiden, palvelukeskusten ja maakuntien edustajat kävivät läpi maakuntien ohjauksen ja rahoituksen periaatteita, haasteita ja simuloinnin mahdollisuuksia. Näkemys siitä, että tuleva maakuntahallinto edellyttää valtion ja maakuntien väliltä aivan uudenlaista vuorovaikutusta ja yhteistyön kulttuuria, jaettiin tilaisuudessa yhteisesti. Nyt käynnistyvä maakuntatalouden simulointi tarjoaa yhteistyön harjoittelemiseen erinomaisen mahdollisuuden.

Simuloinnin toteuttaminen käynnistyy välittömästi ja jatkuu kiihtyvässä tahdissa kesään 2018 asti. Simuloinnin suunnitelma aikatauluineen julkaistaan alueuudistus.fi -sivustolla lähiviikkojen aikana.

Tutustu aloitustilaisuuden esityksiin

Lisätietoja:

Finanssineuvos Teemu Eriksson, puh. 029 50 30177, teemu.eriksson(at)vm.fi
Ylitarkastaja Antto Korhonen, puh. 029 50 30547, antto.korhonen(at)vm.fi