Ministeri Orpo: Valtiovarainministereillä on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

Valtiovarainministeriö 18.4.2018 11.39
Tiedote
Kuva: Maailmanpankki / Heather Elliot

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vierailee 18.– 22. huhtikuuta Washingtonissa, kun hän osallistuu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kevätkokouksiin. Ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia ja korkean tason ilmastotapahtumia.

Maailmanpankin ja IMF:n yhteisen kehityskomitean pääaiheina ovat pääomakorotukset, äänivaltauudistus ja tulevaisuuskatsauksen toimeenpano. Pääomakorotuksia esitetään Kansainväliselle jälleenrakennus- ja kehittämispankille (IBRD) ja Kansainväliselle rahoitusyhtiölle (IFC). Kansainvälisen valuuttarahaston kevätkokouksessa pääaiheena on maailmantalouden tila.

Yhteistyötä ja globaaleja ratkaisuja ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi

Kevätkokousten ohella ministeri Orpo osallistuu korkean tason ilmastotapahtumiin torstaina 19. huhtikuuta. Galvanizing Better Growth in an Era of Urgency: 2018 Summit of the Global Commission on the Economy and Climate -tapahtumassa käsitellään valtiovarainministereiden roolia ilmastonmuutoksen hillinnässä.

"Aion Washingtonissa tuoda esiin Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja -toimet sekä keskustella tavoista viedä fiksua ja toimivaa ilmastopolitiikkaa globaalisti yhdessä eteenpäin. Tässä työssä valtiovarainministereillä on keskeinen rooli. Valtioiden budjeteista pitää tehdä työkalu, jolla edistetään ympäristölle ja taloudelle kestäviä valintoja", sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Lisäksi ministeri Orpo osallistuu Carbon Pricing Leadership -yhteenliittymän (CPLC) korkean tason tilaisuuteen. Yhteenliittymän tavoitteena on edistää päästöjen hinnoittelua maailmalla. CPLC käynnistyi Pariisin ilmastokokouksessa 2015, ja Suomi liittyi siihen valtiokumppaniksi 2016.

Kansainvälinen yhteistyö esillä kahdenvälisissä tapaamisissa

Vierailun aikana ministeri Orpo tapaa muun muassa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) pääjohtajan Suma Chakrabartin. Lisäksi Pohjoismaiden valtiovarainministerit tapaavat alivaltiosihteeri David Malpassin Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä. Tapaamisissa keskustellaan muun muassa EU:n roolista kehitysrahoituksessa sekä kansainvälisten rahoituslaitosten yhteistyöstä.

Seuraa kokouksia Twitterissä hashtageilla #IMFMeetings ja #WBGMeetings.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Minna Nikitin, puh. 02955 30490, minna.nikitin(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Tuuli Juurikkala, puh. 02955 30051, tuuli.juurikkala(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774 789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi