Ministeri Vehviläinen emännöi pohjoismaista kuntaministerikokousta

Valtiovarainministeriö 14.8.2018 13.04
Tiedote

Vuosittainen pohjoismainen kuntaministerikokous järjestetään tänä vuonna Porvoossa 14.–15. elokuuta. Keskustelua johtaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Kokouksessa vaihdetaan ajatuksia ja kokemuksia kuntapolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä pohjoismaisten kollegoiden kesken.

Pääteemana digitalisaatio

Kokouksen pääteemana on digitalisaation hyödyntäminen kunnissa sekä kuntien digitalisaatiokehityksen tukeminen. Kokouksessa tarkastellaan eri Pohjoismaiden digitalisaatiota koskevaa lainsäädäntöä ja kehittämisohjelmia. Tarkoituksena myös esitellä konkreettisia tukitoimenpiteitä, joita maat ovat toteuttaneet kuntiensa digitalisaation tukemiseksi.

”Digitalisaation hyödyntäminen julkisissa palveluissa on ollut hallitusohjelmamme tärkeä teema. Olemme luoneet julkisten palveluiden digitalisaation periaatteet sekä tukeneet kuntien omia digitalisaatiokokeiluja. On mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia pohjoismaisten kollegojen kanssa ja saada samalla ideoita hyvistä käytännöistä naapurimaissa”, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sanoo.

Ministerit ja valtiosihteerit keskustelevat myös kuntien erilaistumiskehityksestä sekä sen vaikutuksista kuntia koskevaan lainsäädäntöön sekä siihen, miten kuntien toiminnan ja palveluiden kehittämistä voitaisiin tukea. Lisäksi kokouksessa käydään läpi kuntien rahoitusjärjestelmien kannustavuutta. Kukin maa pitää myös katsauksen maansa kuntapolitiikan ajankohtaisista aiheista. Ministeri Vehviläinen pitää tilannekatsauksen maakunta- ja sote-uudistuksesta ja sen valmistelun aikataulusta.

Kokouksessa on mukana edustajia kustakin viidestä Pohjoismaasta sekä Ahvenanmaalta. Pohjoismainen kuntaministerikokous järjestetään vuosittain, ja sen järjestelyvastuu kiertää maittain. Seuraavana vuonna kokousta isännöi Norja.

Lisätietoja:

Ministeri Anu Vehviläisen erityisavustaja Matias Hilden, puh. 050 911 9947, matias.hilden(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Suvi Savolainen, puh. 02955 30122, suvi.savolainen(at)vm.fi

Anu Vehviläinen Kunta-asiat alueuudistus-arkisto