FI SV

Kuntavaalit 9.4.
Nyt valitaan tulevaisuuden kunnan päättäjät

Valtiovarainministeriö 9.3.2017 16.48
Tiedote
Nyt valitaan tulevaisuuden kunnan päättäjät

Mitä kunnat tekevät nyt ja tulevaisuudessa? Miten maakunta- ja sote-uudistus vaikuttaa niiden tehtäviin? Miksi äänestäminen kuntavaaleissa kannattaa? Näitä ja muita kuntien tulevaisuutta koskevia kysymyksiä pohditaan seuraavan neljän viikon aikana valtiovarainministeriön kuntavaaleja käsittelevässä sarjassa.

Ministeriö tarjoaa äänestäjille, ehdokkaille ja viranhaltijoille kuntiin ja vaaleihin liittyvää tietoa videoiden ja taustamateriaalin avulla.

Kunnat ovat suuren muutoksen äärellä. Kuntavaaleissa 9. huhtikuuta valitaan tulevaisuuden kunnan valtuutetut ja historiallisen muutoksen tekijät. Kuntien tehtävät tulevat merkittävästi muuttumaan maakunta- ja sote-uudistuksen edetessä. Vaaleista käytävissä keskusteluissa on tärkeää tiedostaa tuleva työnjako.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen korostaa, että ”Kunta ja maakunta eivät ole toistensa kilpailijoita. Ne ovat kumppaneita ja tekevät yhteistyötä muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä ja työllisyyden ja yrittäjyyden parantamiseksi.”

Uuden valtuustokauden alusta, 1.6.2017 , sovelletaan kuntalakia, joka on kokonaan uudistettu vastaamaan nykypäivän tarpeita. Laki muun muassa mahdollistaa uusia johtamistapoja, joustavoittaa toimintaa, korostaa kuntien talouden kestävää ja pitkäjänteistä hoitamista, helpottaa sähköistä asiointia ja tuo uusia osallistumis- ja vuorovaikutustapoja asukkaille.

Ministeri Vehviläinen muistuttaa, miksi on tärkeää käyttää äänioikeuttaan kuntavaaleissa: ”Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, ketkä päättävät kotikunnassasi neljän seuraavan vuoden aikana asioista.” Nyt on aika pohtia, mille antaa äänensä ja mihin toivoo valtuutettujen kiinnittävän huomiota työssään.

Video-linkki

Kuntalaki 410/2015 (finlex.fi)

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Sami Miettinen, puh. 046 9234695