SADe-ohjelmassa kehitettiin yli 40 uutta sähköistä julkista palvelua

Valtiovarainministeriö 5.11.2015 12.30
Tiedote
Kuva: Jarkko Laaksonen

Vuosien 2009–2015 aikana luodut sähköiset palvelut ovat parantaneet kansalaispalveluiden laatua ja mahdollistavat kustannussäästöjä. – SADe-ohjelma on luonut alkutahdin Suomen sähköiselle asioinnille. Ohjelma toi näkyväksi sen, että digitalisaatiossa on pohjimmiltaan kyse toiminnan ja palveluiden kehittämisestä. Julkisten palveluiden digikehitystä kiihdytetään nyt entisestään hallituksen yhtenä kärkihankkeena, totesi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Helsingin Musiikkitalossa tänään 5. marraskuuta pidetyssä SADe-ohjelman juhlaseminaarissa.

Vuonna 2009 käynnistynyt Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelma (SADe) päättyy tämän vuoden lopussa. Ohjelman puitteissa on luotu valtakunnalliseen käyttöön lukuisia laadukkaita ja yhteentoimivia julkisen sektorin sähköisiä palveluita, kuten suositut kansalaisaloite.fi ja opintopolku.fi. SADe-ohjelman saavutuksia juhlistettiin tänään Helsingin Musiikkitalossa pidetyssä SADe-juhlaseminaarissa, jonka avasi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Nyt luodut palvelut vahvistavat julkisen sektorin kustannustehokkuutta, tuovat säästöjä ja parantavat kansalaisten palveluita ja niiden saavutettavuutta. Uusia palveluita pystyvät hyödyntämään kansalaiset, yritykset, yhteisöt, kunnat ja valtion viranomaiset. Palveluiden tietoturvaan on kiinnitetty erityishuomiota.

– Kansalaiset ovat ottaneet luomamme palvelut omikseen. Esimerkiksi Opintopolku.fi -palvelussa, joka kokoaa saman katon alle oppijan palvelut ja korvaa 18 aikaisempaa järjestelmää, on ollut käyntejä jo 5,5 miljoonaa. Saadun palautteen perusteella käyttäjät ovat olleet hyvin tyytyväisiä palveluun ja samalla perinteisen asioinnin tarve on vähentynyt. Myös esimerkiksi kansalaisaloitepalvelu on saavuttanut suuren suosion. Se on muuttanut tapaa, jolla kansalaiset vaikuttavat päätöksentekoon, kertoo SADe-ohjelman ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi.

Hyvin alkanutta työtä julkisten palveluiden digitalisoinnissa jatketaan nyt muun muassa kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman (KaPA) puitteissa.

– Olemme onnistuneet kehittämään palveluita kansalaisille ja säästöjä kunnille sekä tehostamaan hallintoa. SADe-ohjelma loi hyvän pohjan nykyisen hallitusohjelman julkisten palveluiden digitalisoinnin kärkihankkeelle – seuraavina vuosina kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelma (KaPA) kokoaa nyt luodut palvelut yhteisen valtakunnallisen digitaalisen infrastruktuuriin piiriin, toteaa SADe-johtoryhmän puheenjohtaja Kristiina Luukkonen.


Katso suora lähetys juhlaseminaarista 5.11. klo 12.15 alkaen

Juhlaseminaarin verkkosivut

Tutustu SADe-ohjelmassa kehitettyihin palveluihin: sadepalvelut.fi

Ohjelman kotisivu
 

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi, SADe-ohjelma, puh. 0400 714 314, [email protected]

Erityisavustaja Tuomas Vanhanen (myös ministerin haastattelupyynnöt), puh.02955 30216, 046 9233 634, [email protected]

Anu Vehviläinen Julkisen hallinnon ICT SADe-ohjelma