Suomen ja Portugalin välisestä verosopimuksesta neuvottelutulos

Valtiovarainministeriö 23.4.2016 11.45
Tiedote

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sai tänään Portugalin valtiovarainministeri Mario Centenolta kirjeen, jossa vahvistetaan Portugalin sitoutuminen uuteen verosopimukseen. Näin ollen myös eläketulojen verotuksesta on nyt saatu neuvottelutulos.

- Verotuksella kerätään hyvinvointiyhteiskuntamme rahoituspohja. Verotus on toteutettava oikeudenmukaisesti ja tehokkaasti. Työtä Portugalin verosopimuksen uudistamiseksi tehtiin pitkään. Neuvotteluita on käyty jo vuosia, viime elokuussa vein asian ensimmäistä kertaa ministeritasolle. Tänä keväänä varauduimme jopa nykyisen sopimuksen irtisanomiseen. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että työ on tuottanut tulosta ja uusi sopimus syntyy, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo.

Uuden sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkisiksi sopimuksen allekirjoittamisen myötä. Valmistelut sopimuksen allekirjoittamiseksi ovat käynnissä ja Suomen tavoitteena on allekirjoittaa sopimus mahdollisimman pian.

Suomen ja Portugalin välinen tällä hetkellä voimassa oleva sopimus on vuodelta 1970. Sopimuksen uudistaminen on ollut Suomen tavoitteena jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Sopimus on monin osin vanhentunut. Se ei vastaa enää nykyistä OECD:n malliverosopimusta, eikä Suomen noudattamaa verosopimuspolitiikkaa. Erityisesti eläkkeen verottamista koskeva artikla on kaivannut uudistamista. Suomi on tavoitellut myös yksityissektorin eläkkeiden verottamista lähdevaltiossa. Tällä hetkellä vain julkisen sektorin eläkkeitä on voitu verottaa Suomessa. Verosopimuksilla turvataan lähtökohtaisesti myös se, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu.

Lisätietoja ​

​hallitusneuvos Antero Toivainen, puh. 02955 30098, [email protected]
neuvotteleva virkamies Minna Ojala, puh 02955 30291, [email protected]
ministerin erityisavustaja Suvi Aherto puh. 050 349 6121, [email protected]