FI SV

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät investointiohjelmaa ja talouspolitiikkaa

Valtiovarainministeriö 18.1.2019 15.00
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit neuvottelevat Euroopan investointiohjelmasta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 22. tammikuuta. Talouspolitiikan EU-ohjausjakso on esillä myös euroryhmässä maanantaina. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio ehdotti viime kesäkuussa, että kaikki unionin nykyiset rahoitusvälineet koottaisiin yhtenäiseksi investointiohjelmaksi (InvestEU). Ohjelmassa EU:n budjettirahaa käytettäisiin takauksiin, joilla aktivoitaisiin hankkeisiin mukaan yksityistä pääomaa.

Ministerit keskustelevat neuvostossa hallintorakenteen avoimista kysymyksistä ja kansallisten toimijoiden osallistumisesta ohjelmaan.

Suomi pitää myönteisenä, että asian käsittelyn edetessä Euroopan investointipankin asemaa ollaan vahvistamassa ja ohjelman hallintorakennetta selkiyttämässä. Lisäksi pienempien toimijoiden osallistumista ohjelmaan ollaan helpottamassa.

EU:n komission tiedote InvestEU:sta (6.6.)

Talouspolitiikan EU-ohjausjakso käynnistyy

Neuvoston toinen pääaihe on talouspolitiikan EU-ohjausjakso. Ministerien on tarkoitus hyväksyä päätelmät vuotuisesta kasvuselvityksestä ja hälytysmekanismiraportista sekä neuvoston suositus euroalueen talouspolitiikasta.

Muista neuvoston aiheita ovat Euroopan finanssivalvontajärjestelmän tarkistus, puheenjohtajamaa Romanian työohjelma sekä talous- ja rahaliiton (EMU) kehittäminen.

Taustatietoa talouspolitiikan EU-ohjausjaksosta 2019 (neuvoston sivut)
Tietoa neuvoston aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä jatkaa EMU-keskustelua

Euroryhmän on määrä hyväksyä suositukset euroalueen talouspolitiikasta ennen neuvoston muodollista hyväksyntää. Suositukset käsittelevät rakennepolitiikkaa, finanssipolitiikkaa, työmarkkinoita, rahoitusmarkkinoita sekä EMUn kehittämistä.

Lisäksi ministerit keskustelevat euron kansainvälisestä roolista komission tiedonannon pohjalta. Keskustelu EMUn kehittämisestä joulukuun eurohuippukokouksen pohjalta jatkuu laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Tietoa euroryhmän aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)
Ehdotus neuvoston suositukseksi euroalueen talouspolitiikasta 2019

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Sipilän hallitus Talouspolitiikka