FI SV

Valtiovarainministerit keskustelevat ilmastorahoituksesta sekä talous- ja rahaliiton syventämisestä

Valtiovarainministeriö 6.10.2017 15.00
Tiedote
Valtiovarainministerit keskustelevat ilmastorahoituksesta sekä talous- ja rahaliiton syventämisestä
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät ilmastorahoitusta ja digitaalisen talouden verotusta Luxemburgissa tiistaina 10. lokakuuta. Euroryhmän asialistalla on maanantaina muun muassa Euroopan vakausmekanismin rooli osana talous- ja rahaliiton syventämistä. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) on määrä hyväksyä päätelmät ilmastorahoituksesta. EU on sitoutunut toteuttamaan omat velvoitteensa. Samalla on kuitenkin tarve laajentaa rahoituspohjaa. Keskeistä on tavoite muuttaa rahoitusvirtoja yhteensopiviksi ilmastokestävän kehityksen kanssa.

Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoa jatketaan Bonnin ilmastokokouksessa marraskuussa. Neuvosto vahvistaa päätelmillään EU:n neuvottelumandaatin rahoituskysymyksissä. Suomi voi hyväksyä ehdotuksen päätelmiksi.

Oikeudenmukainen ja tehokas verotus digitalouteen

EU:n komissio esittelee ministereille suunnitelmansa siitä, miten digitaalisille sisämarkkinoille voitaisiin luoda oikeudenmukainen ja tehokas verojärjestelmä. Neuvoston on määrä antaa asiasta päätelmät joulukuussa.

Suomi pitää tärkeänä, että ratkaisut tehdään maailmanlaajuisella tasolla. Suomi on kuitenkin valmis tutkimaan eri vaihtoehtoja ja keskustelemaan eri ratkaisuista digitalouden verotuksessa.

EU:n komissio esittelee neuvostolle myös tiedonantonsa arvonlisäverojärjestelmän uudistuksesta. Uudistuksen tavoitteena on muun muassa torjua petoksia ja helpottaa kaupankäyntiä EU-maiden välillä.

Lisäksi neuvoston on määrä keskustella talouspolitiikan EU-ohjausjakson kokemuksista ja mahdollisista parannusehdotuksista. Esillä on myös osallistuminen G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkiirien kokoukseen sekä Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokoukseen.

Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)
Komission tiedote digitalouden verotuksesta (englanniksi)
Komission tiedote arvonlisäverotuksesta (englanniksi)

Euroryhmä keskustelee Euroopan vakausmekanismin roolista

EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen nousee esille euroryhmässä, kun ministerit keskustelevat Euroopan vakausmekanismin (EVM) tulevaisuudesta.

Suomen mielestä EVM on onnistunut tehtävässään ja se on osaltaan vakauttanut merkittävästi euroalueen tilannetta. Suomi korostaa euroalueen kehittämisessä sijoittajanvastuuta ja vastustaa yhteisvastuun laajentamista.

Muita euroryhmän aiheita ovat Portugalin rahoitustukiohjelman jälkeinen valvonta ja työn verokiilan rahoitus.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.