EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat valmisteverotuksesta ja euroalueen talousarviovälineestä

Valtiovarainministeriö 10.5.2019 15.33
Tiedote
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa valmisteverotusta perjantaina 17. toukokuuta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä. Torstaina euroryhmässä keskusteluun nousevat taloustilanne politiikkahaasteineen sekä euroalueen yhteinen talousarvioväline. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

EU:n komissio antoi toukokuussa 2018 ehdotuksen, jonka tavoitteena on selkeyttää, ajantasaistaa ja tarkistaa valmisteverojen yleistä järjestelmää. Lisäksi komissio antoi alkoholiveron rakennetta koskeva ehdotuksen, jolla pyritään muun muassa vähentämään sääntelystä aiheutuvia yritysten, kansalaisten ja viranomaisten työtä sekä kustannuksia. 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto pyrkii saavuttamaan asioista poliittisen yhteisymmärryksen. Suomi voi hyväksyä viimeisimmät kompromissiehdotukset. 

Maaraporttien päätelmien mukaan rakenneuudistuksien edistämistä tulee jatkaa

Talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa on tarkoitus hyväksyä päätelmät viime vuoden maakohtaisten suositusten toimeenpanosta ja jäsenmaiden analyysien tuloksista. 

Päätelmien mukaan korkeat yksityisen ja julkisen velan tasot eivät ole vähentyneet riittävästi osassa jäsenmaita, vaikkakin epätasapainojen purkaminen on edistynyt EU:ssa hyvän taloustilanteen tukemana. Päätelmissä kehotetaan muun muassa jatkamaan rakenneuudistuksien edistämistä sekä noudattamaan EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaista finanssipolitiikkaa. 

Suomi voi hyväksyä neuvoston päätelmät. 

Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Keskustelu euroalueen talousarviovälineestä jatkuu

Euroryhmässä keskustellaan taloustilanteesta ja siihen liittyvistä politiikkahaasteista komission 7.5. julkaiseman kevätennusteen pohjalta. Komission ennusteen mukaan talouskasvu on hidastumassa, erityisesti euroalueella.

Kokouksessa käsitellään taloustilanteen lisäksi euroalueen yhteistä talousarviovälinettä, jonka tavoitteena on edistää euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä. Nyt keskustelun aiheena on talousarviovälineen rahoitus eli esimerkiksi se, miten euroalueen ulkopuolisten EU-jäsenmaiden hyvittäminen ratkaistaisiin, mikäli rahoitus järjestettäisiin EU:n omien varojen kautta.

Valtiovarainministerien yhteiskannanotto euroalueen talousarviovälineestä (uutinen 2.5.2019)
Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)
Komission kevätennuste (Komission uutinen 7.5.2019)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Rahoitusmarkkinat Talousnäkymät Talouspolitiikka Verotus