Digiturvakompassi-podcast

Digiturvakompassi: podcast digitaalisesta turvallisuudesta.

Digitaalisesta turvallisuudesta puhutaan paljon, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan? Miten digitaalista turvallisuutta kehitetään? Näiden ja monien muiden kysymysten äärelle johdattaa #digiturvakompassi.

Podcastissa näistä teemoista keskustelevat tietohallintoneuvos Tuija Kuusisto valtiovarainministeriöstä ja VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta, jotka molemmat työkseen edistävät julkisen hallinnon digiturvallisuutta.

1. jakso: #digiturvakompassin vieraana alivaltiosihteeri Päivi Nerg

"Digitaalinen turvallisuus on osa koko yhteiskuntaamme, ja sen pitäisi olla arkipäiväistä. Silti meidän pitäisi ymmärtää, ettei digiturvallisuus tule silmänräpäyksessä, vaan sitä pitää rakentaa". (Jakso on äänitetty 13.2.2020.)

Kuuntele ensimmäinen jakso täältä.

Ensimmäisen jakson sisältö tekstimuodossa.

2. jakso: #digiturvakompassin vieraana pääsihteeri Vesa Valtonen

"Suomalaisilla on hyvä varautumisen traditio", sanoo varautumisen ammattilaiseksi itseään kutsuva Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen. Hänen kanssaan puhutaan mm. digitalisaation merkityksestä kokonaisturvallisuudessa. Entä onko yhteiskunnassa jotain osa-alueita, joita ei kannattaisi digitalisoida? (Jakso on äänitetty 16.3.2020.)

Kuuntele toinen jakso täältä.

Toisen jakson sisältö tekstimuodossa.

3. jakso: #digiturvakompassin vieraana työelämäprofessori Jarno Limnell

Mikä on digitaalisen turvallisuuden merkitys, kun koronapandemia pitää otteessaan, kysyy #digiturvakompassi. Vieraana on Aalto-ylipiston työelämäprofessori Jarno Limnell. Limnell toteaa, että koronaviruksen takia viime viikkoina yhteiskunnassa on jouduttu ottamaan melkoisia digiloikkia eteenpäin. "Voi sanoa, että digitaalisen toimintaympäristön turvallisuusasiat ovat nyt ajankohtaisempia ja tärkeämpiä kuin koskaan aikaisemmin ja nyt tietyllä tavalla päästään testaamaan koko yhteiskunnan - niin organisaatioiden, yritysten sekä yksittäisten ihmisten - digiturvallisuuden tasoa" , Limnell sanoo. Koronaviruksen takia #digiturvakompassin tämä jakso on poikkeuksellisesti tehty etäyhteyksien varassa. (Jakso on äänitetty 30.3.2020.)

Kuuntele kolmas jakso täältä.

Kolmannen jakson sisältö tekstimuodossa.

4. jakso: #digiturvakompassin vieraana pääjohtaja Janne Viskari

Turvallisuusympäristömme monimutkaistuu, kertoo Digi- ja väestötietoviraston Digihumaus-raportti. Tätä avataan tarkemmin #digiturvakompassin tämänkertaisessa jaksossa, johon vieraaksi saapuu pääjohtaja Janne Viskari Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietovirastossa työskentelee noin 900 henkilöä. Podcastissa puhutaan siitäkin, miten korona-ajan poikkeusolot ovat vaikuttaneet viraston toimintatapoihin. Koronatilanne vaikuttaa tähänkin podcastiin: se on nauhoitettu etäyhteyksien avulla.

Jakson loppupuolella Viskari antaa vinkin, miten jokainen voi parantaa digiturvallisuutta omassa elämässään. (Jakso äänitetty 14.4.2020.)

Kuuntele neljäs jakso täältä.

Neljännen jakson sisältö tekstimuodossa.

5. jakso: #digiturvakompassin vieraana johtaja Sauli Savisalo

Millä tavoin Huoltovarmuuskeskus parantaa kansalaisten elämää digiturvallisuuden näkökulmasta? Tähän saadaan vastaus Digiturvakompassi-podcastin 5. jaksossa, jonka vieraana on johtaja Sauli Savisalo Huoltovarmuuskeskuksesta.

Savisalo kertoo muun muassa siitä, millainen historia Huoltovarmuuskeskuksella on digiturvallisuuden kehittämisessä. Entä mitä oikein on Suomen huoltovarmuusdata?

Savisalo myös kertoo, miten hän huolehtii digiturvallisuudesta omassa elämässään. Koronatilanteen takia jakso on nauhoitettu etäyhteyksien avulla. (Jakso äänitetty 11.5.2020.)

Kuuntele viides jakso täältä.

Viidennen jakson sisältö tekstimuodossa.

6. jakso: #digiturvakompassin vieraana Lauri Inna

Tällä kertaa Digiturvakompassin vieraana on Salon kaupunginjohtajana toiminut Lauri Inna. Salo muistetaan etenkin matkapuhelinvalmistaja Nokiasta, mutta tällä kertaa ei puhuta Nokiasta vaan digiturvallisuudesta. Mikä digiturvallisuudessa on merkittävää Salon kaupungin näkökulmasta? Inna myös kertoo siitä, miksi Salo lähti tekemään kaupunkina digi- ja kyberturvallisuuden strategiaa. Entä mikä on Salo CyberTalks-konsepti? Tämäkin jakso on tehty etäyhteyksien avulla. (Jakso nauhoitettu touko-kesäkuun 2020 vaihteessa.)

Kuuntele kuudes jakso täältä.

Kuudennen jakson sisältö tekstimuodossa.

7. jakso: #digiturvakompassin vieraana ylijohtaja Laura Vilkkonen

Vieraaksi Digiturvakompassiin saapuu tällä kertaa ylijohtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Digiturvallisuus näyttäytyy usein vaatimuslistoina, mutta miten digiturvallisuutta voitaisiin ajatella ennemminkin mahdollistajana? Muun muassa tästä Vilkkonen kertoo ajatuksiaan. Vilkkosenkin kanssa puhutaan koronaviruksesta. Viestintäverkot ovat kestäneet hyvin koronapandemian aiheuttaman paineen, mutta millaisia muita vaikutuksia koronavirustilanteella on ollut VIlkkosen näkökulmasta? Entä miten Juhani Ahon klassikkoromaani Rautatie liittyy digiturvallisuuteen? (Jakso on nauhoitettu kesäkuun alussa etäyhteyksien avulla.)

Kuuntele seitsemäs jakso täältä

Seitsemännen jakson sisältö tekstimuodossa.

8. jakso: #digiturvakompassin vieraana ylijohtaja Janne Kerkelä

Digiturvakompassin vieraana on ylijohtaja Janne Kerkelä valtioneuvoston kansliasta. Valtioneuvoston kanslian rooli digiturvallisuudessa painottuu valtioneuvoston ja ministeriöiden laajaan kokonaisuuteen, sanoo Kerkelä. Mitä se tarkemmin ottaen tarkoittaa? Myös Kerkelän kanssa puhutaan hieman koronavirustilanteen vaikutuksista. Kuten muidenkin Digiturvakompassin vieraiden kanssa, Kerkeläkin kertoo, miten hän itse huolehtii digiturvallisuudesta omassa elämässään. (Jakso on nauhoitettu etäyhteyksien avulla 12.6.2020.)

Kuuntele kahdeksas jakso täältä

Kahdeksannen jakson sisältö tekstimuodossa.

9. jakso: #digiturvakompassin vieraana johtaja Tommi Karttaavi

Digiturvakompassi saa tällä kertaa vieraakseen tietoyhteiskuntayksikön johtaja Tommi Karttaavin Kuntaliitosta. Karttaavin kanssa puhutaan tietenkin kuntien digiturvallisuudesta. Kunnat ja niiden resurssit ovat varsin erikokoisia, joten mikä olisi paras tapa huolehtia kuntalaisten digiturvallisuudesta? Puhetta on luvassa myös koronaviruksesta ja siitä, millaisia oppeja koronakevät toi. "Isoin oppi, mitä itse huomasin, on että meillä on aika paljon valmiita palikoita olemassa, jotka vain täytyy ottaa käyttöön", Karttaavi toteaa. (Jakso on nauhoitettu 12. elokuuta etäyhteyksien avulla.)

Kuuntele yhdeksäs jakso täältä

10. jakso: #digiturvakompassin vieraana päällikkö Jukka Aalto

Digiturvakompassin vieraaksi saapuu tällä kertaa hallinto- ja kehittämisosaston päällikkö Jukka Aalto sisäministeriöstä. Aalto kertoo, että sisäministeriön visionäkökulma digitalisaatioon on se, että he tukevat digitalisaatioon liittyviä mahdollisuuksia. Mitä muuta sisäministeriö tekee digiturvallisuuden rintamalla? Myös Aallon kanssa keskustellaan koronatilanteen vaikutuksista. Mitä siitä mahdollisesti on tähän mennessä otettu opiksi? (Jakso on äänitetty etäyhteyksien avulla syyskuun alussa.)

Kuuntele kymmenes jakso täältä

Podcastin jakson vieras ja haastattelijat studiossa pöydän ääressä.

Podcastin toisen jakson vieras ja haastattelijat pöydän ääressä studiossa.

Etäyhteyden välityksellä nauhoitettu podcast kolmen henkilön kanssa.

Etäyhteyden välityksellä nauhoitettu podcast kolmen henkilön kanssa.

Kaksi podcastin juontajaa ja yksi podcastin vieras.

Podcastin kaksi juontajaa ja yksi vieras.

Podcastin kaksi juontajaa ja yksi vieras.

Podcastin tekijöitä.

Podcastin tekijöitä.