Työryhmä arvioi valtion vajaakäytöllä olevia strategisia kiinteistöjä – ehdottaa neljän kohteen valtio-omistuksesta luopumista

2.6.2023 10.03
VM
Kuvassa ikkunan läpi näkyviä valaisimia.
Valtiovarainministeriön asettama työryhmä keskittyi kohteisiin, jotka ovat valtion toiminnan kannalta vajaakäyttöisiä, mutta kulttuurihistoriallisten arvojen tai kokonaisturvallisuuden varmistamisen näkökulmista strategisia. Työryhmän mukaan kohteiden strategisuutta, vajaakäyttöä ja luopumismahdollisuuksia tulee harkita säännöllisesti uudelleen. Lisäksi työryhmä esittää Kajaanin rauniolinnan, Svartholman linnoituksen, Kärnäkosken linnoituksen ja Kyminlinnan valtio-omistuksesta luopumista vuoteen 2029 mennessä.

Yhdelle hyvinvointialueelle mahdollisuus ottaa uutta lainaa

1.6.2023 13.41
VM
Ikkuna ja kasveja
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue voi ottaa uutta pitkäaikaista lainaa vuonna 2024. Muut hyvinvointialueet voivat jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti ja nostaa niihin osoitetut lainat, mutta ne eivät voi ottaa lainaa uusiin hankkeisiin.

Ennustepoikkeamaraportti
Venäjän hyökkäyssota heikensi vuoden 2022 talousennusteen osuvuutta

31.5.2023 11.08
VM
Ennustepoikkeamaraportissa tarkastellaan, miten valtiovarainministeriön talousennuste vuodelle 2022 vastasi toteutunutta talouskehitystä. Syksyllä 2021 bruttokansantuotteen kasvuksi ennustettiin 2,9 prosenttia, mutta kasvu oli 2,1 prosenttia. Ennustepoikkeamaan vaikutti merkittävästi Venäjän aloittama hyökkäyssota.

Millaisia pankkipalveluja tarvitset tulevaisuudessa?

31.5.2023 9.25
VM
Neuvotteleva virkamies Kari Kemppainen.
"Olemme monella tapaa riippuvaisia pankkipalveluista: elämä on hankalaa ilman pankkitiliä, maksukorttia ja pankkitunnuksia. Selvitämme parhaillaan valtiovarainministeriössä, miten hyvin kansalaiset, yritykset, yhdistykset ja järjestöt saavat pankkipalveluja. Miten tyytyväinen olet palveluihin ja miten niitä tulisi kehittää?" kirjoittaa neuvotteleva virkamies Kari Kemppainen.

Finanssineuvos Janne Huovari ja finanssiasiantuntija Auri Lassi:
Yritysten voitot ovat kasvaneet inflaation kiihtyessä – Pitääkö siitä olla huolissaan?

30.5.2023 10.54
VM
Janne Huovari ja Auri Lassi
Voittojen kasvu oli euroalueella viime vuoden lopulla nopeampaa kuin aiemmin tällä vuosituhannella. Suomessa kasvu on ollut maltillisempaa, eikä voittojen osuus arvonlisäyksestä ole kasvanut. Voittojen kasvun pitäisi taittua, kunhan inflaatiota saadaan hillittyä ja markkinoiden annetaan toimia tehokkaasti, kirjoittavat finanssineuvos Janne Huovari ja finanssiasiantuntija Auri Lassi.

Julkaisuja

Uutiskirjeet

Julkaisemme ajankohtaista tietoa & uusia näkökulmia tarjoavia uutiskirjeitä muun muassa ICT:n, kuntakentän ja hallinnon kehittämisen ajankohtaisista teemoista.

Tilaa uutiskirjeitä

Taloudellinen katsaus, kevät 2023

Talous pienenee 0,2 prosenttia vuonna 2023. Vuonna 2024 kasvua odotetaan tulevan 1,3 prosenttia ja 1,6 prosenttia vuonna 2025.

Taloudellinen katsaus, kevät 2023

Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus

Meno- ja rakennekartoituksen tarkoituksena on auttaa hahmottamaan, mihin kohteisiin julkisia varoja tällä hetkellä käytetään.

Meno- ja rakennekartoitus

Tutustu myös

Kestävä kasvu

Kestävä kasvu

Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa uudistumista, tuottavuutta ja talouskasvua. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä.

Kestävä kasvu

Valtion budjetti

Valtion budjetti

Tältä sivulta löydät budjettiesitykseen vuodelle 2023.

Budjettiesitys 2023

Tutkibudjettia.fi

Tutkibudjettia.fi

Visuaalisessa ja vuorovaikutteisessa palvelussa voi kätevästi tutkia, millaisista tuloista ja menoista valtion budjetti koostuu.

Tutkibudjettia.fi

Rahanpesu.fi

Rahanpesu.fi

Estä rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen –  tutustu sivustoon, jolle kokosimme tietoa aihepiiristä.

Rahanpesu.fi

Valtionavustukset

Valtionavustukset

Sivuille on koottu ajankohtaista tietoa valtionavustustoiminnan kehittämisestä.

Valtionavustustoiminnan kehittäminen

Kuvapankki

Kuvapankki

Valtiovarainministeriön kuvapankki sisältää kuvia muun muassa ministeriön ylimmästä johdosta ja ministeriön tilaisuuksista.

Valtiovarainministeriön kuvapankki

Ministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö uudistaa, ohjaa ja luo toimintaedellytyksiä taloudelle ja julkiselle hallinnolle. Visionamme on rakentaa tulevien sukupolvien taloudelle ja hyvinvoinnille vakaa perusta.

Lisätietoa valtiovarainministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Valtiovarainministeriön hallinnonalalla työskentelee noin 12 000 henkilöä, joista suurin osa on vero- ja tullihallinnon palveluksessa.

Valtiovarainministeriön hallinnonala

Ministerit

Annika Saarikko
Annika Saarikko
Valtiovarainministeri
Sirpa Paatero
Sirpa Paatero
Kuntaministeri