Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät ilmastoasioita ja EMUn syventämistä

Valtiovarainministeriö 17.1.2020 15.00
Tiedote
Katri Kulmuni.
Arkistokuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat muun muassa vihreän kehityksen ohjelmasta, kun talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 21. tammikuuta. Euroryhmä käsittelee maanantaina talous- ja rahaliiton (EMU) syventämistä. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Vihreän kehityksen ohjelman tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. EU:n komissio esittelee kokouksessa valtiovarainministereille ohjelman talous- ja rahoitusnäkökulmia.

Komissio aikoo tehdä esitykset muun muassa

  • Euroopan ilmastolaista
  • hiilitullimekanismista
  • energiaverodirektiivin tarkistuksesta
  • Kestävä Eurooppa -investointiohjelmasta ja oikeudenmukaisen siirtymän mekanismista.

Lisäksi komission on tarkoitus päivittää kestävän rahoituksen strategia. Siinä keskitytään 1) vahvistamaan kestävien investointien perustaa, 2) helpottamaan kestävien sijoitusten tunnistamista sekä 3) huomiomaan ilmasto- ja ympäristöriskit rahoitusjärjestelmässä.

Suomi valmistelee parhaillaan kantaansa vihreän kehityksen ohjelmaan.

Neuvoston muita aiheita ovat talouspolitiikan EU-ohjausjakson syyspaketti, digitaalinen verotus ja puheenjohtajamaa Kroatian työohjelma.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (komission sivut)
Talouspolitiikan EU-ohjausjakso (neuvoston sivut)
Kroatian puheenjohtajaohjelma (englanniksi)
Neuvoston aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Euroryhmä jatkaa EMU-keskustelua

Euroryhmä keskustelee EMUn syventämisestä joulukuun eurohuippukokouksen tulosten pohjalta. Ministerit käsittelevät Euroopan vakausmekanismin uudistamista, yhteisen kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyä, yhteistä talletussuojaa ja euroalueen talousarviovälinettä. Keskustelu käydään laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Euroryhmän aiheet (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Katri Kulmuni Talouspolitiikka