Ekologinen kestävyys -teemaryhmän tehtävänä on suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edistää strategian tahtotilaa: Suomi on ekologisten julkisten hankintojen suunnannäyttäjä.
Julkinen sektori voi olla merkittävä markkinavaikuttaja ympäristöystävällisten ratkaisujen, kuten uusien energia- ja resurssitehokkaiden, vähähiilisten sekä puhtaiden ratkaisujen hankkijana. Valtion ja kuntien on toimittava siten, että julkisten hankintojen avulla edistetään ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Näin Suomesta muodostuu suunnannäyttäjä myös eurooppalaisella tasolla.
Tavoitteet
Tuemme julkisilla hankinnoilla Suomen hiilineutraalisuustavoitetta 2035 ja kiertotalouden toteuttamista
Tuemme luonnon monimuotoisuuden säilymistä hankintojen avulla
Edistämme kestävää ruokajärjestelmää elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa ja käytämme kestävästi ja vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita
Ensivaiheen toimenpiteet
Ympäristöministeriön käynnistämä VN TEAS hanke ”Hiili- ja ympäristöjalanjälki hankinnoissa – lainsäädäntö ja mittaaminen” tuottaa päätöksenteon tueksi tietoa ja suosituksia siitä, miten olemassa olevaa lainsäädäntöä ja julkisten hankintojen toimintamalleja ja ohjauskeinoja tulisi kehittää.
Hanke tuottaa tietoa siitä, mitkä ovat ympäristövaikuttavuudeltaan keskeisimmät hankinnat, joihin lainsäädännön muutokset ja muut ohjauskeinot tulisi kohdentaa. Konkreettisena tuloksena syntyy myös suositus hankinnoille asetettujen tavoitteiden ja kriteereiden toteutumisen seurannasta osana olemassa olevia järjestelmiä ja tiedontuotantoa.
Ympäristöministeriö valmistelee yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa vapaaehtoisen Green deal -mallin pilotointia ministeriöiden ja kiinnostuneiden kuntien kanssa tavoitteena edistää kestävän kehityksen tavoitteita julkisissa hankinnoissa. Parhaillaan valmistellaan muun muassa Päästöttömien työmaiden Green dealia sekä Haitattomat kemikaalit päiväkodeissa Green dealia.
Green dealeissa tavoitteena on asettaa julkisille hankinnoille yhteisiä kestävän kehityksen tavoitteita, lisätä markkinavuoropuhelua, luoda yhteiset hankintakriteerit sekä jakaa parhaita käytäntöjä kuntien välillä. Julkisten hankintojen Green deal -sopimus on vapaaehtoinen, hankintoihin kohdistettu sitoumus, jonka hankintayksikkö solmii valtion osapuolen kanssa. Ottamalla osaa Green deal -sopimukseen hankintayksikkö edistää omia energia-, ilmasto- sekä bio- ja kiertotalouden tavoitteitaan ja saa tukea aihealueen kehitystyöhön.
KEINO-osaamiskeskus vastaa Green dealien aiheiden hakemisesta, koordinoinnista, mahdollisista taustaselvityksistä ja yhteisen toimintamallin kehitysprosessista sekä fasilitoimisesta. Ympäristöministeriö ja KEINO-osaamiskeskus seuraa sopimusten toteutumista sekä arvioi vaikutuksia yhteistyössä hankintayksiköiden kanssa. KEINO tarjoaa Green dealeihin osallistuville hankintayksiköille asiantuntijapalveluaan ja tarvittaessa tukea esimerkiksi selvitysten ja markkinakartoitusten tekoon sekä vuoropuhelun järjestämiseen.
Toimenpide on osa innovatiivisten julkisten hankintojen suunnitelman toteutusta.
Oppaassa ohjataan eri elintarvikeryhmien hankintakriteerien käytössä, ja se on laadittu osana kestävän kehityksen kokonaisuutta ottaen huomioon jo tehdyt ohjeistukset mukaan lukien ravitsemussuositukset. Maa- ja metsätalousministeriön johdolla aloitetaan opasta täydentävän hankintaohjeistuksen laadinta ruokapalveluiden vastuulliseen hankintaan. Tämä tehdään yhteistyössä hankintayksiköiden ja alan yritysten kanssa.
Elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen suunnitelmallisuuden parantamiseksi maa- ja metsätalousministeriö tukee kuntia ja hankintayksiköitä hankintojen kehittämisessä. Edellisen hallituskauden pohjalta ministeriön hankintalähettilään työ jatkuu jalkautumisilla kuntiin sekä seminaarien ym. koulutustilaisuuksien muodossa. Tämä tapahtuu yhteistyössä hallitusohjelman mukaisten Ilmastoruoka- ja Kotimaisen kalan edistämisohjelman sekä käynnissä olevien Luomu- ja Lähiruokaohjelmien kanssa.
Linjauksessa vastuullisista elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista on huomioitu EU:n komission keväällä 2020 antama Pellolta pöytään –strategia, ja siinä esitetyt EU:n yhteiset tavoitteet kestäville elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoille.
Suunnitellaan syksyllä 2020 vähähiilisten hankintojen kehittämisohjelma 6-10 edelläkävijäorganisaatiolle, jolla on hiilineutraalisuustavoite. Kehittämisohjelman tarkoituksena on tukea hankintayksikköjä saavuttamaan asettamiaan vähähiilisyystavoitteita hankintojen avulla. Kehittämisohjelman oppeja ja kokemuksia jaetaan ja skaalataan.
Tunnistetaan kunkin osallistujaorganisaation ilmastotavoitteiden kannalta merkittävimmät hankintakategoriat, sekä laaditaan niiden toimeenpanosuunnitelmat. Kategoriakohtaisten tavoitteiden toimeenpanossa edistetään asiantuntijatuella ajankohtaisten hankintojen toteuttamista ja uusien ratkaisujen mahdollistamista. Tavoitteena on vauhdittaa hankintojen toteuttamista myös elvyttävänä toimenpiteenä.
Kehittämisohjelman tuotokset ja kokemukset tukevat konkreettisten kansallisten vähähiilisyystavoitteiden asettamista vaikuttavimpiin hankintakategorioihin. Yhteiskehittämisen ja vertaisoppimisen tulokset kootaan vähähiilisten hankintojen pelikirjaan.
Sinunkin asiantuntemustasi tarvitaan –tule mukaan
Teemaryhmät ovat avoimia kaikille. Tule mukaan Ekologinen kestävyys –teemaryhmään ja auta viemään julkisten hankintojen kehittämistä konkretian tasolla eteenpäin.
Lisätietoja antavat ja ilmoittautumiset teemaryhmiin ottavat vastaan:
Martina Nisula, ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö, martina.nisula(at)vm.fi
Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi