Taloudellinen kestävyys -teemaryhmän tehtävänä on suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edistää strategian tahtotilaa: Edistämme hankinnoilla yhteiskuntavastuullisesti julkisen talouden kestävyyttä.
Taloudellisesti kestävät hankinnat tukevat julkisen talouden tasapainoa ja hankintayksikön kustannustehokasta toimintaa. Taloudelliseen kestävyyteen vaikuttavat esimerkiksi harmaan talouden ja kartellien torjuminen sekä verovastuullisuuden ja huoltovarmuuden varmistaminen. Kustannustehokkuutta voidaan edistää kehittämällä uusia hankintatapoja, hyödyntämällä yhteishankintoja ja vaikuttavuusperusteisia hankintoja, kehittämällä elinkaaritaloudellisuuden arviointia sekä hankintojen digitalisaation ja automaation astetta.
Tavoitteet
Torjumme hankinnoilla harmaata taloutta ja edistämme verovastuullisuutta
Hankinnat ovat suunnitelmallisia ja kustannustehokkaita
Vähennämme julkisten hankintojen hankinta- ja prosessikustannuksia
Ensivaiheen toimenpiteet
Hankintalain mukaan hankintamenettelystä voidaan sulkea pois tarjoaja yhteiskunnallisten velvoitteiden, kuten verojen ja sosiaaliturvamaksujen, laiminlyönnin vuoksi. Hankintayksiköillä on mahdollisuus tarkistaa Verohallinnon velvoitteidenhoitoselvityksestä tarjoajayrityksen perustietoja, vakavaraisuuteen liittyviä tietoja sekä muun muassa se, onko tarjoajayritys hoitanut vero- ja työeläkevakuutusmaksunsa. Velvoitteidenhoitoselvitys on tarkistettavissa automaattisesti ja sähköisesti, mikä on vähentänyt hankintayksiköiden ja tarjoajien työtä merkittävästi. Hankintayksiköillä on kuitenkin oikeus saada velvoitteidenhoitoselvitys vain hankintamenettelyä varten.
Laajennetaan velvoitteidenhoitoselvityksen sisältö koskemaan yritysten vastuuhenkilöiden tietoja ja mahdollistetaan velvoitteidenhoitoselvitysten saaminen myös sopimuskauden aikana. Velvoitteidenhoitoselvityksiä voidaan näin hyödyntää myös kansallisissa hankinnoissa, pienhankinnoissa ja toimittajarekistereissä. Lisäksi tutkitaan velvoitteidenhoitoselvityksiin liittyviä automatisointimahdollisuuksia.
Hankintayksikön on ennen hankintasopimuksen tekemistä vaadittava valittua tarjoajaa toimittamaan rikosrekisteriotteet hankintalain pakollisten poissulkemisperusteiden selvittämiseksi. Rikosrekisteriotteiden käsittely tapahtuu nykyisin manuaalisesti ja rikosrekisteriotteet lähetetään postitse. Toimittaja esittää rikosrekisteriotteet hankintayksikölle tarkastettavaksi käytännössä menemällä hankintayksikön toimitiloihin paikan päälle. Prosessi nykymuodossaan on hankintayksiköille ja toimittajille hallinnollisesti raskas ja aiheuttaa merkittävästi lisätyötä.
Rikosrekisteriotteiden tarkastamista koskevaa lainsäädäntöä muutetaan siten, että rikosrekisteriotteiden automaattinen tarkastaminen on mahdollista. Rikosrekisteriotteiden tarkastaminen mahdollistetaan myös puolustus- ja turvallisuushankinnoissa sekä pienhankinnoissa.
Julkisiin hankintoihin jätetyistä tarjouksista ja niiden sisällöstä ei ole keskitetysti saatavilla tarpeeksi kattavia tietoja ja niiden hankkiminen yksittäisin selvityspyynnöin hankintayksiköiltä on hallinnollisesti raskasta. Tarjoustietojen paremman saatavuuden avulla olisi mahdollista tehostaa kartellien ja harmaan talouden ilmiöiden havaitsemista. Varmistetaan valvontaviranomaisten tiedonsaanti julkisista hankinnoista luomalla tekninen rajapinta kilpailutusjärjestelmiin ja varmistetaan niiden analysointiresurssit.
Hankintayksiköiden tietoisuutta kartellien tunnusmerkeistä parannetaan. Tuetaan hankintayksiköitä laatimaan menettelytapaohjeet kartelliepäilyjen käsittelyn varalle ja eettiset toimintaohjeet muun muassa jääviyksien, sidonnaisuuksien, kaksoisroolien sekä tarjouskilpailujen kohdentamisen välttämiseksi. Koulutetaan sisäisiä tarkastajia harmaan talouden havaitsemiseksi.
Sinunkin asiantuntemustasi tarvitaan –tule mukaan
Teemaryhmät ovat avoimia kaikille. Tule mukaan Taloudellinen kestävyys –teemaryhmään ja auta viemään julkisten hankintojen kehittämistä konkretian tasolla eteenpäin.
Lisätietoja antavat ja ilmoittautumiset teemaryhmiin ottavat vastaan:
Martina Nisula, ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö, martina.nisula(at)vm.fi
Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi