Tiedolla johtaminen ja vaikuttavuus -teemaryhmän tehtävänä on suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edistää strategian tahtotilaa: Suomi on edelläkävijä hankintojen tiedolla johtamisessa ja vaikuttavuuden kehittämisessä.
Hankintoja tulee johtaa tietoon perustuen. Tätä varten tarvitaan tietovarantoja sekä kansallisella että yksittäisen organisaation tasolla. Hankintoja koskevaa tietoa hyödynnetään potentiaalin maksimoimiseksi, markkinoiden elinvoimaisuuden ja vastuullisuuden edistämiseksi sekä Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Hankintojen vaikutuksia arvioidaan julkisen palvelutuotannon laadun, luotettavuuden, kestävyyden ja vaikuttavuuden osalta.
Tavoitteet
Suomi on edelläkävijä tietojen hyödyntämisessä hankinnoissa
Arvioimme hankintoja koskevaa vaikuttavuutta eri tasoilla
Edistämme vaikuttavuusperusteisia hankintoja
Ensivaiheen toimenpiteet
Hankkeessa analysoidaan julkisten hankintojen kokonaisvolyymi ja luodaan yleisesti hyväksytty, tarkkaan määritelty ja säännöllisesti toistettava menetelmä vuotuisen kokonaisvolyymin laskemiseksi. Hankkeessa pureudutaan datan hyödyntämiseen hankintojen suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan julkisiin hankintoihin liittyvät tietolähteet ja kehitetään tietolähteiden hyödyntämiseen, erityisesti big dataan liittyviä uusia menetelmiä hankintojen johtamisen tueksi.
Hanke tarjoaa uusia ratkaisuja julkisen sektorin hankintojen analysointiin ja ohjaamiseen kansantalouden ja hankintayksiköiden oman toiminnan kehittämisen näkökulmista.
Julkaistaan kunta- ja valtiosektorin hankintayksiköiden ostolaskutiedot avoimena datana (pois lukien turvallisuusviranomaisten tiedot), jotta tunnistetaan kansallisesti strategisesti merkittävät hankinnat ja niiden volyymi sekä mahdollistetaan perusta hankintojen data-analyysipalvelujen kehittymiselle. Ostolaskujen julkistaminen lisää verovarojen läpinäkyvää käyttöä ja edistää avoimuutta sekä tuo näkyviin pienhankinnat ja mahdolliset suorahankinnat. Käynnistetään lähdejärjestelmien kartoittaminen ja rajapintaratkaisun valmistelu.
Nykyiselle Tutkihankintoja.fi -sivustolle tehdään infrauudistus, jotta saadaan kuntakentän ostolaskudata palveluun mukaan. Tutkihankintoja.fi -sivusto on selainpohjainen palvelu, jonka kautta yksityiset ihmiset voivat selailla julkisen sektorin hankintoihin liittyviä tietoja.
HILMAa kehitetään jatkuvasti tarpeiden ja kansallisen hankintastrategian tavoitteiden mukaan.
Julkisista hankinnoista tarjolla olevan tiedon kokoaminen yhteen paikkaan siten, että ne ovat helposti löydettävissä.
HILMAn yhteyteen rakennettava kansallinen digitaalinen palvelu hankintayksikön kaikkien hankintojen suunnitteluun. Hankintasuunnitelmat julkaistaan, mikä edistää avoimuutta ja tasapuolisuutta. Markkinat pystyvät ennakoimaan hankintayksikköjen tulevia tarpeita, mikä edistää laadukkaita tarjouksia ja tarjoajien kyvykkyyttä vastata hankintayksikköjen tarpeisiin.
HILMAn kehittäminen niin, että hankintayksiköt voivat tehdä tarjouspyyntöjä ja vas-taanottaa tarjouksia sähköisinä dokumentteina.
Komission eForms -uudistuksen täytäntöönpano
HILMAn yhteyteen rakennettava yhteinen eurooppalainen ESDP-hankinta-asiakirja. ESDP-hankinta-asiakirja on hankintayksikön esitäyttämä vakiomuotoinen lomake, jolla tarjoajat vakuuttavat hankintayksikölle poissulkemisperusteiden olevan osaltaan kunnossa ja että tarjoaja täyttää hankintayksikön asettamat vaatimukset tarjoajan soveltuvuudelle.
Viranomaistietojen tarkastaminen. Tulevaisuudessa hankintayksiköt voivat tarkastaa tarjoajien antamien tietojen oikeellisuuden yhdestä paikasta. HILMAan rakennettava viranomaistietokannoista kerättävä aineisto on kaikkien hankintayksiköiden saatavilla, riippumatta siitä, missä sähköisessä kilpailutusjärjestelmässä tarjouspyyntö on tehty.
Lisäksi kiinnitetään huomiota ominaisuuksien tunnetuksi tekemiseen.
Kansallisella tasolla annetaan asiantuntijatukea vaikutusten hankinnan suunnitteluun ja toteutukseen mukaan lukien mittaaminen. Edistetään tulosperusteisen rahoitussopimuksen (SIB) tai vastaavan mallin hyödyntämistä vaikutusten hankinnassa.
Suunnitellaan valtakunnallisesti kokonaisarkkitehtuuri, jossa tunnistetaan hankintoja koskevat tiedot ja koordinoidaan niiden analyysia. Tässä yhteydessä pyritään standardoimaan julkisten hankintojen taloustiedot.
Selvitetään tietoaineistojen yhtenäistämisen tarve siten, että se tarjoaa edellytyksiä rakentaa tietokantoja, joihin tietoja voidaan kerätä eri lähteistä sekä vertailla aineistoja reunaehdot silmällä pitäen (muun muassa liikesalaisuudet, vaikutukset kilpailuun ja kartellien syntymiseen). HILMAa ja muita valtakunnallisia järjestelmiä kehitetään siten, että kerättäviä tietoja hyödynnetään mahdollisimman kattavasti ja laajasti. Järjestelmien tallentamaa dataa yhdistetään ja analysoidaan (data-analyysipalvelut) julkisten hankintojen kehittämiseksi.
Sinunkin asiantuntemustasi tarvitaan –tule mukaan
Teemaryhmät ovat avoimia kaikille. Tule mukaan Tiedolla johtaminen ja vaikuttavuus –teemaryhmään ja auta viemään julkisten hankintojen kehittämistä konkretian tasolla eteenpäin.
Lisätietoja antavat ja ilmoittautumiset teemaryhmiin ottavat vastaan:
Martina Nisula, ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö, martina.nisula(at)vm.fi
Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi