FI SV

Jordania

EU hyväksyi Jordanialle annettavan makroapuohjelman joulukuussa2013, jonka arvo on enintään 180 miljoonaa euroa. Jordanialle myönnetty makrotaloudellinen rahoitusapu täydensi rahoitusta, jota IMF myönsi elokuussa 2012 alkaneen ja kolme vuotta myöhemmin päättyneen valmiusluottojärjestelyn puitteissa. Ohjelman tarkoitus oli taata maan talouden vakaus erityisesti Syyrian konfliktin aiheuttamien shokkien takia.

Huonontunut turvallisuustilanne ja lisääntyneet konfliktit heikensivät kuitenkin edelleen Jordanian taloudellista tilannetta. Erityisesti turismi ja ulkomaiset sijoitukset vähenivät voimakkaasti. Samanaikaisesti vuosina 2015 ja 2016 pakolaisvirrat erityisesti Syyriasta voimistuivat, mikä heikensi edelleen talouden tilannetta. Taloudellisen tilanteen muutoksien takia Jordania pyysi uutta makrotaloudellista ohjelmaa maaliskuussa 2016. EU hyväksyi ohjelman joulukuussa 2016. Toinen ohjelma on kooltaan enintään 200 miljoonaa ja se maksetaan keskipitkinä lainoina. Apuohjelma on osa laajempaa EU:n ja kansainvälisten toimijoiden yritystä helpottaa paikallisista konflikteista ja Syyrian pakolaisista johtuvaa Jordanian ja muiden lähimaiden heikentynyttä taloudellista tilannetta.

Syyrian kriisin alkamisen jälkeen vuodesta 2011 EU on tukenut Jordanian talouden vakautta, poliittista vakautta ja uudistuksia sekä humanitaaristä tilannetta yli 1,5 miljardilla eurolla erilaisten välineillä.