Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcast

Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcast pureutuu tietopoliittisiin toimenpiteisiin ja kysymyksiin laajemminkin: mitä tietopolitiikka oikein on ja miksi julkisen tiedon avoimuus, laatu ja yhteentoimivuus on tärkeää? Näitä ja monia muita kysymyksiä juontajan kanssa pohtii mielenkiintoiset ja vaikuttavat asiantuntijavieraat. Podcast tukee Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hanketta, jonka tavoitteena on edistää julkisen tiedon entistä laajempaa ja tehokkaampaa hyödyntämistä. Hanke on osa Tieodn hyödyntämisen ja avaamisen strategisten toimenpiteiden kokonaisuutta, joka perustuu pääministeri Marinin hallitusohjelman tavoitteisiin. 

1. Jakso: Tiedon vallankumous on tapahtunut

Miten fyysiset ilmiöt ovat muuttuneet dataksi? Entä kuinka digitalisaatio näkyy taloudessa ja mikä on ihmisen rooli nykyisessä datan saturoimassa yhteiskunnassa? Valtiovarainministeriön johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen tarkastelee podcast-sarjan avausjaksossa tiedon vallankumousta - sen evoluutiota datan, talouden ja digitalisaation näkökulmasta.

Ensimmäinen jakso on kuunneltavissa täällä.

Ensimmäisen jakson sisältö tekstimuodossa.

2. Jakso: Kuntasektorin odotuksia ja näkemyksiä tietopolitiikasta

Sarjan toisessa jaksossa hankepäällikkö Tanja Lahti saa haastateltavakseen kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen. Jaksossa keskustellaan tietopolitiikasta ja tiedon hyödyntämisestä erityisesti kuntien ja kuntayhtymien näkökulmasta: miten kunnat hyödyntävät tietoa ja mitkä asiat ovat kuntien osalta suurimmat haasteet tiedon hyödyntämisessä, avaamisessa ja jakamisessa? Muun muassa näistä kysymyksistä on luvassa mielenkiintoista keskustelua! 

Toinen jakso on kuunneltavissa täällä.

Toisen jakson sisältö tekstimuodossa.

3. Jakso: Viranomaiset tiedolla disinformaatiota ja paskapuhetta vastaan

Podcast-sarjan kolmannessa jaksossa valtiovarainministeriön johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen saa haastateltavakseen toimittajan ja journalismin tutkijan Olli Seurin. Jaksossa keskustellaan siitä, mitä etenkin viime aikoina ilmiöksi noussut paskapuhe on ja mikä sen suhde on viranomaisten viestintään, joka pohjautuu tietoon.

Kolmas jakso on kuunneltavissa täällä.

Kolmannen jakson sisältötekstimuodossa.