Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Betydelsen av en fungerande offentlig sektor till stöd för sysselsättningen diskuterades i Mäntsälä

Finansministeriet
12.4.2017 17.03 | Publicerad på svenska 13.4.2017 kl. 11.43
Nyhet
Nya jobb i Finland besökte Mäntsälä kommunhus.

Hur kan den offentliga sektorn stödja och främja sysselsättningen? Hur förändras uppgifterna inom den offentliga sektorn t.ex. i och med digitaliseringen, och hur kan man svara på förändringen? Bland annat de här frågorna diskuterades onsdagen den 12 april när finansministeriets turné Nya jobb i Finland besökte Mäntsälä kommunhus strax efter kommunalvalet.

Temat för tillställningen, som avslutade turnén, var hur den offentliga sektorn kan stödja sysselsättningen. Utgående från temat fördes en livlig diskussion om ungdomarnas situation, utbildning, kompetens och sysselsättning. Dessutom diskuterade man bl.a. den allmänna sysselsättningsutvecklingen, bidragsfällorna, problemen med att matcha utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden samt verksamhetsförutsättningarna inom sektorn för små och medelstora företag.

”I dag ordnades det sista diskussionstillfället under turnén Nya jobb i Finland. Tack till alla deltagare”, sade minister Orpo i en Twitter Live-intervju. Sändningen kan ses i 24 timmar på kontot @vmuutiset på Twitter.

Material till regeringens halvtidsöversyn

Under vårens gång har finansministeriet inom ramen för Nya jobb i Finland ordnat diskussionstillfällen på fyra orter i olika delar av landet. Vid tillställningarna har man hört arbetsgivare, löntagare och deras företrädare om hur regeringens åtgärder börjat verka och om vad som ännu borde göras för att regeringens sysselsättningsmål på 72 procent ska kunna uppnås.

Ministeriet sammanfattar idéerna som lagts fram vid diskussionerna och i sociala medier, så att de ska kunna utnyttjas vid regeringens halvtidsöversyn.

Man kan fortfarande delta i diskussionen i social media under #uuttatyötä.

FM:s Twitterkonto

Förändringar i de ekonomiska strukturerna och arbetsliv diskuterades i Uleåborg (nyhet 24.3)

I Joensuu sökte man idéer för uppmuntrande beskattning (nyhet 9.3)

Idékläckning i Nystad om hur arbetsplatser och sökanden fås att matcha varandra (nyhet 28.2)

Finansministeriet inleder Nya jobb i Finland -turnén (nyhet 3.2)

Ytterligare information:

Liinu Lehto, kommunikationsdirektör, tfn 02955 30221, liinu.lehto(at)vm.fi

Mikko Kortelainen, specialmedarbetare, tfn 050 301 8334, mikko.kortelainen(at)vm.fi

Finanspolitiken Petteri Orpo