Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Styrningen av och genomslagningen hos de internationella finansinstituten i EU utvecklas i samarbete mellan medlemsländerna

12.10.2020 14.57 | Publicerad på svenska 13.10.2020 kl. 10.01
Pressmeddelande

Finansminister Matti Vanhanen diskuterade klimatfinansieringen och den ekonomiska krisen till följd av pandemin med Europeiska investeringsbankens (EIB) vice ordförande Thomas Östros den 12 oktober.

Beredningen av Finlands nationella återhämtnings- och resiliensplan, vars tyngdpunkter ligger på grön övergång och digitalisering, lyftes fram under diskussionen. EIB kan spela en viktig roll som finansiär av åtgärderna när det gäller den ekonomiska återhämtningen. Finland välkomnar EIB:s ambitiösa klimatmål.

De finländska låntagarna har utnyttjat EIB-finansiering på ett ganska framgångsrikt sätt. EIB har finansierat finländsk verksamhet i genomsnitt 1,73 miljarder euro per år.  Finansminister Vanhanen ansåg det vara viktigt att finansieringen kan utnyttjas också i återhämtnings- och resilienskedet, i synnerhet eftersom många företag har lidit ekonomiska förluster till följd av coronan.

Ytterligare information:
Kristina Sarjo, finansråd, tfn 0295530055 fornamn.efternamn (at) vm.fi
Riikka Pakarinen, ministerns specialmedarbetare, tfn 029 5 530 533, fornamn.efternamn(a)vm.fi