Hyppää sisältöön
Media

Asiantuntijat pohtivat kestävän kehityksen huomioimista valtion talousarviossa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2017 12.09
Uutinen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo avasi valtiovarainministeriön ”Kestävä kehitys ja valtion talousarvio” -seminaarin maanantaina 20.11. Seminaarissa etsitään ideoita kestävän kehityksen huomioimiseksi talousarviossa ja sen laadinnassa.

Ministeri Orpo ja valtiovarainministeriö kutsuivat Tieteiden talolle Helsinkiin Suomen keskeisiä kestävän kehityksen ja talousarvion asiantuntijoita pohtimaan kestävän kehityksen tavoitteiden huomioimista talousarviossa sekä seuraavia askelia, joita voitaisiin ottaa vuoden 2019 talousarvioesityksen valmistelussa.

”Valtiovarainministeriön visio on turvata tulevaisuutta. Haluamme rakentaa parempaa ja kestävämpää maailmaa tuleville sukupolville. Emme halua siirtää taakkaa taloudesta tai ympäristöstä lapsillemme. Se näkyy julkisuuteen eniten tiukan taloudenpidon vaatimuksena. Emme halua jättää velkaa perinnöksi. Tiukan taloudenpidon lisäksi turvaamme tulevaisuutta tukemalla resurssien uudelleenkohdennuksia tulevaisuuskohteisiin kuten osaamiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Nyt haluamme avata, miten talousarvio voi huomioida kestävän kehityksen tavoitteet”, ministeri Orpo sanoi tilaisuuden avauspuheenvuorossaan. 

Asiantuntijat käsittelevät työryhmissä useita kysymyksiä: Miten kestävä kehitys voitaisiin paremmin tunnistaa ja ottaa huomioon valtion talousarviossa? Mitkä ovat kestävän kehityksen kannalta keskeisiä teemoja, joihin tulisi erityisesti keskittyä? Miten poikkihallinnollisuutta voitaisiin vahvistaa?

Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030 hyväksyttiin kaksi vuotta sitten. Keväällä 2017 hallitus linjasi valtioneuvoston selonteossa toimeenpanon kansalliset painopisteet eri sektoreille. Toimintaohjelman toimeenpano Suomessa rakentuu hallituksen linjausten mukaisesti kahdelle teemalle, jotka ovat yhdenvertainen, tasa-arvoinen ja osaava Suomi sekä hiilineutraali ja resurssiviisas Suomi.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Risto Artjoki, puh. 02955 30524, risto.artjoki(at)vm.fi
Budjettineuvos Johanna von Knorring, puh. 02955 30232, johanna.vonknorring(at)vm.fi