Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Digi arkeen -neuvottelukunta toimii digisyrjäytymisen ehkäisemiseksi

Valtiovarainministeriö
3.8.2018 13.18
Uutinen

Digi arkeen -neuvottelukunnan toisen toimintavuoden alku käynnistyi vilkkaana. Neuvottelukunta osallistuu myös syksyllä keskusteluun digisyrjäytymisen ehkäisemisestä.

Yhteistyö- ja vuoropuhelukanava Digi arkeen -neuvottelukunta aloitti toimintansa 8.3.2017 tukeakseen digitaalisten palvelujen kehittämistä, jotta digitalisaation tuomat mahdollisuudet olisivat tasavertaisesti kaikkien saatavilla. Neuvottelukunnan toimintakausi päättyy 31.3.2019.

Toisen toimintavuotensa ensimmäisen puoliskon aikana neuvottelukunta kokoontui kaksi kertaa. Kokouksissa käsiteltiin muun muassa saavutettavuusdirektiivin toimeenpanoa ja sähköisen asioinnin ensisijaisuutta koskevia linjauksia. Pöytäkirjat ja kokousmateriaalit löytyvät neuvottelukunnan kotisivulta (vm.fi/digi-arkeen-neuvottelukunta >> Digi arkeen -materiaalit) ja kokoussisällöistä tehdyt videot ovat katsottavissa valtiovarainministeriön YouTube-kanavalla (youtube.com).

22.3.2018 neuvottelukunta isännöi avointa keskustelutilaisuutta, joka oli suunnattu erityisesti järjestöille, tutkijoille ja muille kolmannen sektorin toimijoille. Digitaalisten palvelujen ihmislähtöisyys ja yhdenvertaisuuden turvaaminen puhututtivat tilaisuudessa, johon osallistui noin 50 henkilöä. Lue lisää keskustelutilaisuudesta ja tutustu siitä tehtyyn tallenteeseen (vm.fi).

7.7.2018 Helsingin Sanomissa julkaistiin Digi arkeen -neuvottelukunnan puheenjohtajan Marianne Heikkilän Vieraskynä-kirjoitus ”Digipalveluiden käyttöä tulisi voida harjoitella”. Kirjoituksessa tuotiin esiin, että digitaalisiin välttämättömyyspalveluihin tulisi olla digitaaliset harjoittelualustat. Niitä tarvitaan digitukea antavien opastajien työhön. Sen lisäksi niistä ”hyötyisivät kaikki, jotka haluavat tutustua digipalveluihin turvallisesti ja itsenäisesti”. Harjoittelualustojen puute on aihe, jonka useat neuvottelukunnan jäsenet ovat tuoneet esiin. Lue kirjoitus täältä (hs.fi).

Nettiä ikä kaikki -kampanjassa mukana

Digi arkeen -neuvottelukunta tekee yhteistyötä Ylen kanssa suomalaisten digitaitojen parantamiseksi osallistumalla Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertueelle, joka käynnistyy 22.8. ja suuntautuu kymmenelle paikkakunnalle.

Kiertue on osa Ylen digitaitokampanjaa Nettiä ikä kaikki (yle.fi). Se käynnistyy 13.8. haasteella, joka jatkuu neljä viikkoa. Yle haastaa opettamaan läheiselle helpon, arjessa hyödyllisen digitaidon. Neuvottelukunnan edustajia on ollut mukana kiertueen suunnittelussa, ja heitä on tavattavissa kiertueen tapahtumapaikoilla. Lisäksi neuvottelukunnan puheenjohtaja Marianne Heikkilä osallistuu 13.8. Yle Radio Suomen Nettiä ikä kaikki -iltaan.

Neuvottelukunta kokoontuu syksyllä 19.9. ja 14.11. Lisäksi se järjestää 26.11. seminaarin, jonka aiheena on eri sukupolvien digiarki. Seminaarista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Suunnitteilla on myös järjestää toinen keskustelutilaisuus neuvottelukunnan toimikauden aikana.

Lisätietoa:

  • Digi arkeen -neuvottelukunnan kotisivu: materiaalit, yhteystiedot, palaute (vm.fi)
  • YouTube-soittolista #digiarkeen: kokousvideoita, seminaaritallenteet (youtube.com)
  • Digi arkeen -neuvottelukunnan jäseniä ovat edustajat 18 kansalaisjärjestöstä, neljä tutkijaa sekä edustajat oikeusministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä ja valtiovarainministeriöstä. Marttaliiton pääsihteeri, kansallisen lapsistrategian projektipäällikkö (OKM/STM) Marianne Heikkilä on neuvottelukunnan puheenjohtaja. Neuvottelukunnan työtä tukee valtiovarainministeriön virkamiehistä koostuva sihteeristö, ja sen on asettanut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Aiempia aiheeseen liittyviä uutisia: