Hyppää sisältöön
Media

Euroryhmä käsitteli Espanjan pankkisektorin vakauden turvaamista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2012 18.30
Tiedote -

Valtiovarainministereiden euroryhmä käsitteli lauantaina 9.6.2012 Espanjan pankkisektorin vakauden turvaamiseksi tarvittavia toimia. Kokous järjestettiin puhelinkokouksena ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen edusti siinä Suomea.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli Espanjan tilannetta lauantaina klo 16 pidetyssä puhelinkokouksessa. Eduskunnan suurta valiokuntaa informoitiin tämän jälkeen hallituksen linjauksista.

Euroryhmä hyväksyi kokouksessaan Espanjaa koskevan julkilausuman. Englanninkielinen julkilausuma on luettavissa osoitteessa http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/130778.pdf

Julkilausuman mukaan euroryhmä suhtautuu myönteisesti Espanjan epäviralliseen pyyntöön saada lainamuotoista tukea Euroopan kriisivälineiden kautta Espanjan rahoitussektorin tervehdyttämiseksi. Virallista tukipyyntöä Espanjan hallitukselta odotetaan lähiaikoina. Tukiohjelman yksityiskohdat selviävät myöhemmin, kun Espanjan pankkisektorin pääomitustarpeista saadaan tarvittavat selvitykset valmiiksi.

Espanjan pankkisektorin ongelmat ovat kärjistyneet niin vakaviksi, että maa ei velkakestävyyden vaarantumatta pysty selvittämään niitä ilman ulkopuolista apua. Jos ulkopuolista lainoitusta ei myönnettäisi, olisi välittömänä seurauksena todennäköisenä vaikeasti hallittava rahoitusmarkkinahäiriö, jolla olisi arvaamattomat vaikutukset kokonaistaloudelliseen kehitykseen EU-maissa ja myös globaalisti.

Mahdolliseen rahoitusmarkkinahäiriöön liittyvän riskin suuruutta arvioitaessa vertailukohtana voidaan pitää syksyn 2008 tapahtumia, jolloin Yhdysvalloista lähtenyt rahoitusmarkkinoiden häiriö johti vuonna 2009 Suomessa bruttokansantulon laskuun 8 prosentilla, eli markkinahintaan 13,3 miljardilla eurolla. Useat ulkopuoliset arvioijat ovat esittäneet, että mahdolliset riskit ovat nykytilanteessa jopa suuremmat, kuin mitä ne olivat vuonna 2008.

               

Lisätietoja: 

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki, p. 160 33017         
Finanssineuvos Pekka Morén, p. 040 761 9387
Neuvotteleva virkamies Martti Salmi, p. 0400 510 304