Hyppää sisältöön
Media

Hallitus kannattaa mahdollisuutta alentaa sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.1.2017 13.26
Uutinen

Hallitus kannattaa sitä, että EU-maille annettaisiin mahdollisuus alentaa sähköisten kirjojen ja lehtien arvonlisäveroa.

Sähköisiin julkaisuihin sovelletaan nykyisin yleistä arvonlisäverokantaa, joka on Suomessa 24 prosenttia. Painettuihin julkaisuihin sovelletaan alennettua 10 prosentin verokantaa.

EU:n komissio on ehdottanut, että jäsenmaat voisivat soveltaa sähköisiin julkaisuihin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin julkaisuihin. Nykyisin EU-lainsäädäntö estää tämän. Ehdotus koskee kirjoja, sanomalehtiä ja aikakauslehtiä.

Päätös mahdollisesta veromuutoksesta myöhemmin

Hallitus kannattaa sitä, että jäsenvaltioille annettaisiin mahdollisuus soveltaa alennettua verokantaa sähköisiin julkaisuihin. Lukuisat verokannat kuitenkin lisäävät yritysten hallinnollisia kustannuksia, joten on varmistettava, että sisämarkkinoiden toimivuus ei merkittävästi vaikeudu.

– On tärkeää, että verotuskin elää ajassa. Digitalisaatio on muuttanut median kulutusta. Monipuolisen mediakentän menestymisen mahdollisuuksia on edistettävä. Siksi olen sitä mieltä, että sähköisten kirjojen ja lehtien arvonlisäkantaa pitäisi voida laskea, kertoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Jos EU hyväksyy komission ehdotuksen, direktiivi olisi jäsenvaltioille valinnainen eikä edellyttäisi arvonlisäverolain muuttamista. Tällöin Suomi ratkaisisi erikseen, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa.

Hallitus lähetti asiasta eduskunnalle U-kirjelmän torstaina 12. tammikuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Hallituksen kirjelmä julkaistaan päätökset-sivulla.

Komission tiedote (1.12)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Risto Sakki, puh. 02955 30294, risto.sakki(at)vm.fi
Erityisavustaja Ville Valkonen, puh. 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi