Hyppää sisältöön
Media

Kaikille oikeus tiliin ja verkkopankkitunnuksiin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2016 13.44
Tiedote

Pankista saa tulevaisuudessa entistä varmemmin perusmaksutilin ja siihen liittyvät maksupalvelut. Hallitus esittää, että pankit voisivat kieltäytyä tilin ja verkkopankkitunnusten tarjoamisesta vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi rahanpesulainsäädännön perusteella.

Perusmaksutili on pankkitili, johon kuuluu vähimmäismaksupalvelut, esimerkiksi maksukortti, käteisen nostaminen ja tilisiirrot verkkopankissa. Esityksen mukaan talletuspankeille tulee velvollisuus tarjota tällaisia tilejä.

Oikeus perusmaksutiliin on voimassa koko Euroopan talousalueella (ETA), joten suomalaisten on vastedes helpompi avata perusmaksutili toisessa ETA-maassa.

Pankkien mukautettava palvelujaan toimintarajoitteisille

Kaikki asiakkaat saavat oikeuden verkkopankkitunnuksiin, sillä niistä tulee osa peruspankkipalveluja. Verkkopankkitunnusten tarjoamisesta voi jatkossa kieltäytyä vain lakiin perustuvin objektiivisin syin, esimerkiksi jos asiakkaalla ei ole henkilötunnusta. Muun muassa maksuhäiriömerkintä ei ole hyväksyttävä syy kieltäytymiseen.

Myös iäkkäillä ja toimintarajoitteisilla ihmisillä pitää olla mahdollisuus käyttää maksutiliä, maksupalveluita ja sähköistä tunnistautumista. Esityksen mukaan pankkien pitää tarvittaessa mukauttaa palveluitaan ja varmistaa niiden toimivuus myös apuvälineillä.

Oikeus pankkitunnuksiin tukee myös julkisten palvelujen digitalisointia. Kansalaiset tarvitsevat pankkitunnuksia tunnistautumiseen, kun he asioivat julkisen hallinnon verkkopalveluissa. Lakiesitys vahvistaa kansalaisten tasapuolista kohtelua.

Tilimaksujen vertailu helpottuu

Kuluttajien tiedonsaantiin maksupalveluiden ja -tilien hinnoittelusta esitetään seuraavia parannuksia:

  • Kuluttajat voivat vertailla maksupalvelujen kustannuksia hintojen vertailusivustolla.
  • Maksupalveluntarjoajien pitää antaa kuluttajille yksityiskohtainen erittely perimistään maksupalveluiden ja -tilien kuluista.
  • Palveluntarjoajien täytyy tehdä asiakirja perittävistä maksuista ja sanasto maksupalvelujen käsitteistä.

Palveluntarjoajan vaihtaminen helpottuu

Lainmuutokset helpottavat maksupalveluntarjoajan vaihtamista. Kuluttajan ei esimerkiksi tarvitse itse huolehtia uusien maksuyhteystietojensa ilmoittamisesta, sillä uuden palveluntarjoajan pitää ilmoittaa tämän uudet yhteystiedot toistuvien tilisiirtojen, suoraveloitusten ja e-laskujen lähettäjille.

Tavoitteena kilpailun lisääminen

Lainmuutoksilla pannaan täytäntöön EU:n perusmaksutilidirektiivi. Uudistuksilla tavoitellaan peruspankkipalveluiden saamisen varmistamista ja kilpailun lisäämistä maksupalvelujen tarjonnassa.

Hallitus antoi esityksensä lainmuutoksista torstaina 25. elokuuta. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1. lokakuuta.

Hallituksen esitys (valtioneuvoston sivut)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Risto Koponen, puh. 02955 30355, risto.koponen(at)vm.fi

Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale, puh. 02955 30399, armi.taipale(at)vm.fi