Hyppää sisältöön
Media

Kuntien selvitysvelvollisuus ja viiden vuoden irtisanomissuoja poistetaan kuntarakennelaista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2015 13.32
Tiedote

Hallitus esittää, että kuntarakennelaista kumotaan kuntauudistuksen toteuttamiseen liittyvät säännökset kuten kuntien velvollisuus selvittää yhdistymistä, selvitysvelvollisuuden edellytykset ja selvitysten määräajat.

Kuntien yhdistymisavustuksen maksamisen ja valtionosuuden vähentymisen korvaamisen edellytyksinä ei enää olisi selvitysvelvollisuuden ja siihen liittyvien määräaikojen noudattaminen. Yhdistymisavustus maksetaan kaikille vuonna 2017 yhdistyville kunnille. Lakisääteinen selvitysavustus maksetaan käynnissä oleville selvityksille vuoden 2016 loppuun saakka.

Esityksen mukaan kumotaan myös säännös henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuojasta, jolloin irtisanomissuoja poistuu vuosina 2016 ja 2017 voimaan tulevista kuntien yhdistymisistä. Viiden vuoden irtisanomissuoja säilyisi kuitenkin ennen vuotta 2016 voimaan tulevissa yhdistymisissä.

Valtiovarainministeriö pyysi hallituksen esitysluonnoksesta lausunnot muun muassa kunnilta, jotka ovat olleet viime vuosina mukana kuntien yhdistymisissä tai ovat yhdistymässä lähivuosina. Lausuntojen perusteella kunnat suhtautuivat myönteisesti esitettyihin muutoksiin.

Hallituksen esitys perustuu pääministeri Sipilän hallitusohjelman linjauksiin. Lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan vielä tämän vuoden aikana.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, puh 02955 30266, [email protected]