Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta:
Palkansaajien ostovoima kasvaa kuluvana vuonna

Valtiovarainministeriö
25.6.2019 10.00
Tiedote

Palkkasumma kasvaa ja ostovoima paranee, mutta myös inflaatio kiihtyy, toteaa Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuore palkanmuodostuksen seurantaraportti.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta julkaisi uuden palkanmuodostuksen seurantaraportin 25. kesäkuuta. Raportissa selvitetään ansioiden, hintojen, ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja niiden kehitysnäkymiä.

Palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kasvaa 2,4 prosenttia vuonna 2019. Ostovoiman kasvu hidastuu hieman vuonna 2020 muun muassa palkansaajien sosiaaliturvamaksujen nousun vuoksi.

Työllisyyden paraneminen lisää palkkasumman ja ostovoiman kasvua tänä vuonna. Koko talouden palkkasumma kasvaa 3,8 prosenttia tänä ja ensi vuonna, mutta kasvu hidastuu hieman vuonna 2021. Kun työllisyyden kasvu hidastuu, sen merkitys ostovoiman kasvulle vähenee huomattavasti vuosiin 2017 ja 2018 verrattuna.

Kustannuskilpailukyky suhteessa euroalueeseen parani viime vuonna

Vuonna 2018 Suomen nimelliset yksikkötyökustannukset nousivat 1,6 prosenttia, kun euroalueella kasvu oli 1,9 prosenttia. Näin ollen Suomen kustannuskilpailukyky parani hieman. Komissio ennustaa Suomen palkansaajakorvausten kasvun palkansaajaa kohden olevan vuosina 2018–2020 keskimäärin 2,5 prosenttiin, mikä on hieman yli euroalueen keskiarvon.

Raportti: Talousnäkymät ja palkanmuodostus

Lisätietoja:

Ylijohtaja Mikko Spolander, puh. 02955 30006, mikko.spolander(at)vm.fi

Neuvotteleva virkamies Pasi Koikkalainen, puh. 02955 30045, pasi.koikkalainen(at)vm.fi

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (Tukuseto) laatii taloudellisia selvityksiä ja laskelmia työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluja sekä päätöksentekoa varten. Toimikunnassa ovat edustettuina muun muassa keskeiset työmarkkinajärjestöt. Valtiovarainministeriön kansantalousosasto toimii toimikunnan sihteeristönä.