Hyppää sisältöön
Media

Tuulivoimapuistojen verotukseen ehdotetaan muutoksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2017 13.57
Tiedote

Lainmuutos antaisi kunnille mahdollisuuden verottaa tuulivoimapuistoja tietyissä tapauksissa nykyistä kireämmin. Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle perjantaina 16. kesäkuuta.

Kunta voi nykyisin määrätä voimalaitoksille erillisen veroprosentin, joka on enintään 3,1. Muussa tapauksessa sovelletaan yleistä kiinteistöveroprosenttia, jonka vaihteluväli on 0,93–1,8. Voimalaitosveroprosenttia ei kuitenkaan sovelleta alle 10 megavolttiampeerin nimellistehoisiin tuuli- ja vesivoimalaitoksiin.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan muutosta tapaan, jolla 10 megavolttiampeerin tehoraja lasketaan. Tehoraja laskettaisiin useamman voimalan yhteenlasketun nimellistehon perusteella, jos ne on kytketty jakelu- tai kantaverkkoon yhteisen liityntäpisteen kautta.

Kuntien verotulot kasvaisivat

Muutos lisäisi kuntien verotuloja ja parantaisi eri tuotantomuotojen verokohtelun neutraaliutta. Kuntien kiinteistöverotulojen arvioidaan kasvavan 4,3–5,3 miljoonalla eurolla. Valtion ja kuntien yhteisöverotulot alenisivat noin miljoonalla eurolla.

Muutosta sovellettaisiin kaikkiin voimalaitoksiin niiden sähköntuotantomuodosta riippumatta. Sillä ei kuitenkaan arvioida olevan vaikutusta esimerkiksi vesi- tai aurinkovoimaloihin. 

Ehdotus perustuu hallituksen viime vuoden budjettiriihen linjaukseen.

Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle perjantaina 16. kesäkuuta. Lakiluonnos on lausunnolla 15. elokuuta asti.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen, puh. 02955 30239, jukka.vanhanen(at)vm.fi
Erityisavustaja Ville Valkonen, puh. 044 56 72 201, ville.valkonen(at)vm.fi