Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Uusia maita EU:n mustalle listalle veroasioissa yhteistyökyvyttömistä maista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2019 22.11
Uutinen
Petteri Orpo.
Kuva: EU

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa päivitettiin tiistaina 12. maaliskuuta EU:n niin kutsuttua mustaa listaa veroasioissa yhteistyökyvyttömistä maista. Suomea kokouksessa edusti valtiovarainministeri Petteri Orpo. Mustalle listalle lisättiin kymmenen uutta maata ja aluetta.

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto hyväksyi joulukuussa 2017 listan veroasioissa yhteistyökyvyttömistä maista. Musta lista tuo näkyväksi, mitkä EU:n ulkopuoliset valtiot eivät noudata verotuksen läpinäkyvyyteen ja verotuksen tasapuolisuuteen liittyviä periaatteita.

Listalla oli ennen EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokousta 12. maaliskuuta 2019 yhteensä viisi EU:n ulkopuolista maata ja aluetta, päivityksen jälkeen näitä on yhteensä 15. EU:n mustan listan maat ovat nyt Amerikan Samoa, Guam, Samoa, Trinidad ja Tobago, Yhdysvaltojen Neitsytsaaret, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Marshallinsaaret, Oman, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sekä Vanuatu.

Mustalla listalla olevaan valtioon voidaan soveltaa vastatoimia, joiden tavoitteena on suojella jäsenvaltioiden veropohjia ja kannustaa EU:n ulkopuolisia maita muuttamaan haitallisia verojärjestelmiään.

Suomi pitää mustaa listaa tehokkaana keinona kolmansien valtioiden harjoittaman haitallisen verokilpailun torjunnassa.

Neuvoston tiedote EU:n mustasta listasta (Tiedote 12.3.2019, englanniksi)

Valtiovarainministerit käsittelevät EU:n mustaa listaa, digitaalisten palveluiden verotusta ja euroalueen talousarviovälinettä (Tiedote 8.3.2019)

EU hyväksyi mustan listan veroasioissa yhteistyöhaluttomista maista (Uutinen 5.12.2017)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Minna Upola, puh. 02955 30337, minna.upola(at)vm.fi