Hyppää sisältöön
Media

Vakuusjärjestelystä sopimus

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.7.2012 13.47
Tiedote -

Suomen neuvottelut vakuuksista Espanjan pankkien vakautusohjelmalle ovat päättyneet tuloksekkaasti. Vakuusjärjestelyssä Espanjan talletussuojarahasto antaa Suomelle vakuuden, jolla rajataan suomalaisten veronmaksajien riskit Espanjan pankkijärjestelmän vakautusohjelman lainoituksessa.

Vakuusjärjestelyn mallina on käytetty Kreikan vakuusratkaisua. Myös nyt vakuuksien suuruus lasketaan 40 prosentin tappio-olettamalla, joka on luottoluokittaja Standard & Poorsin historialliseen aineistoon perustuva arvio oletetuista tappiosta maan maksukyvyttömyystilanteessa. 40 prosentin tappio-olettaman mukaisesti vakuuden kokonaismäärä on 769,92 miljoonaa euroa, mikäli Espanjan ohjelman suuruus on 100 miljardia euroa. Tämä on euromaiden yhteisesti kesäkuussa asettama katto Espanjan ohjelmalle.

Vakuutta maksetaan käteisenä Suomen vakuustilille sitä mukaan, kun Espanjalle maksetaan lainaeriä. Jos Suomen antama takaus Euroopan rahoitusvakausvälineelle ERVV:lle laukeaa maksettavaksi, laukeaa myös vakuus maksettavaksi.

Hallitus antaa keskiviikkona 18.7.2012 valtioneuvoston yleisistunnossa Espanjan lainaohjelmaa koskevan tiedonannon eduskunnalle, joka käsittelee asiaa torstaina 19.7.2012.

Vakuussopimus on mahdollista julkistaa laajemmin kuin Kreikan tapauksessa, koska Espanjan talletussuojarahastolla ei ole liiketoimintaa. Eduskunnan mahdollisuus tutustua koko vakuussopimukseen on turvattu sopimuksessa erikseen.

Lisätietoja antavat alivaltiosihteeri Martti Hetemäki, puh. 09 160 33091 ja erityisavustaja Matti Hirvola, puh. 0400 764518.