Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö käynnistää kuulemismenettelyn koskien Kittilän luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimistaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.3.2018 16.49
Tiedote

Kittilän kunnanvaltuusto päätti tänään, että virkarikoksista syytetyt luottamushenkilöt saavat jatkaa luottamustoimissaan. Valtiovarainministeriö käynnistää kunnanvaltuuston päätöksen vuoksi kuulemismenettelyn.

Valtiovarainministeriö asetti kaupunkineuvos Antti Rantakokon johtaman selvitysryhmän kartoittamaan toimenpiteitä, joilla voitaisiin ratkaista Kittilän kunnan poikkeuksellisen vaikea hallinnollinen tilanne. Ministeriö katsoi tuolloin, että Kittilän kunnan hallinto ja toiminta ovat poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa, joista kunta ei omin toimenpitein ole kyennyt selviytymään. Ministeriön asettama selvitysryhmä esitti helmikuussa 2018 yhtenä toimenpiteenä, että syytteessä olevat luottamushenkilöt olisi pidätettävä heti luottamustehtävistään virkarikosoikeudenkäyntien ajaksi. Selvitysryhmä piti luottamustoiminnasta pidättämistä kunnanvaltuuston velvollisuutena ja katsoi, että tällä turvaamistoimella varmistetaan kansalaisten luottamus kunnalliseen päätöksentekoon.

Kittilän kunnanvaltuusto on tänään päättänyt, ettei se pidätä syytteessä olevia luottamushenkilöitä luottamustoimestaan oikeudenkäynnin ajaksi vaan syytetyt saavat jatkaa normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti. Valtiovarainministeriö katsoo, ettei päätös turvaa kunnan päätöksenteon uskottavuutta ja luotettavuutta ottaen huomioon epäillyn rikoksen vakavuus, mahdollinen toistuvuus ja muut seikat. Valtiovarainministeriö käynnistää selvitysryhmän esityksen ja kunnan päätöksen pohjalta asianosaisten sekä kunnan kuulemismenettelyn syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättämisestä luottamustoimesta oikeudenkäynnin ajaksi.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, puh. 0295 530 079, auli.valli-lintu(at)vm.fi
Lainsäädäntöneuvos Mervi Kuittinen, puh. 0295 530 445, mervi.kuittinen(at)vm.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat