Sara Hellemaa arvioi ilmasto- ja luontopolitiikan vaikutuksia talouteen

Finanssiasiantuntija Sara Hellemaa kertoo uratarinassaan työstään ilmasto- ja luontopolitiikan parissa.

”Työskentelen kansantalousosastolla, jossa analysoin ilmastonmuutoksen ja luontokadon kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Julkaisimme viime joulukuussa ministeriömme ilmasto- ja luontostrategian, ja nyt työpöydälläni on strategian toteuttamiseen liittyvät kysymykset.

”Sisälläni on aina asunut maailmanparantaja ja hieman yllättäenkin olen päässyt toteuttamaan tätä puolta valtiovarainministeriössä. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon yhteys talouteen valkeni minulle opiskelujeni aikana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

”Suurin osa talouden toiminnasta on suoraan kytköksissä luontoon ja välillisesti lähes koko kansantalous on riippuvainen luontopääomasta. Markkinataloudessa hinnat ohjaavat kuluttajien ja yritysten valintoja. Kun luontopääomalle ei ole hintaa, kysyntä johtaa ekologisesti kestämättömiin taloudellisiin valintoihin. Tämä vaarantaa tulevien sukupolvien hyvinvoinnin ja talouden kestävyyden.

”Ministeriössä pääsee nuorenakin asiantuntijana nopeasti mukaan kiinnostaviin pöytiin ja toimimaan aktiivisena osana ministeriötä. Ministeriössämme arvostetaan asiantuntijuutta sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoa. Aamuisin on mukava tulla töihin ja toisaalta työpäivän jälkeen lähteä töistä jumppaamaan ja näkemään kavereita.”

Sara Hellemaa
Finanssiasiantuntija