Pohjoismaiset rahoituslaitokset

NIB - Pohjoismaiden ja Baltian maiden kansainvälinen rahoituslaitos

Pohjoismainen investointipankki (NIB) on alunperin viiden Pohjoismaan perustama yhteinen kansainvälinen rahoituslaitos. Vuonna 2005 pankin jäseniksi liittyivät myös Baltian maat Viro, Latvia ja Liettua. Pankilla on luotonantoa sekä jäsenmaissa että niiden ulkopuolella.

NIB rahoittaa kilpailukykyä vahvistavia ja ympäristöä parantavia hankkeita. Pankki tarjoaa sekä yksityisen että julkisen sektorin asiakkaille pitkäaikaisia lainoja ja takauksia kilpailukykyisin markkinaehdoin. NIB:n pääasialliset liiketoiminta-alueet ovat

  • energia ja ympäristö
  • infrastruktuuri, liikenne ja televiestintä
  • teollisuus ja palvelut
  • kansainväliset rahoituslaitokset ja pk-yritykset.

Pohjoismaiden investointipankki kuuluu valtiovarainministerin toimialaan.

Suomen edustajat NIB:n hallituksessa ovat finanssineuvos Pekka Morén valtiovarainministeriöstä sekä varajäsenenä alivaltiosihteeri Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Pohjoismaiden Investointipankin säännöt (englanniksi), voimassa 29.7.2020 lukien

NEFCO

Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO (Nordic Environment Finance Corporation) on vuonna 1990 perustettu kansainvälinen rahoituslaitos.

NEFCO:n tavoitteena on osallistua kustannustehokkaiden ympäristöhankkeiden toteutukseen Itä-Euroopassa, pääasiassa Pohjoismaiden lähialueilla. Etusijalla ovat hankkeet, jotka vähentävät kasvihuonekaasujen päästöjä, parantavat Itämeren ekologista tilaa tai vähentävät myrkyllisten saasteiden syntymistä.

NEFCO on rahoittanut monipuolisesti ympäristöhankkeita Itä-Euroopan maissa, kuten Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. NEFCO järjestää hankkeiden tukemiseen tarvittavaa pääomaa omien rahastojensa ja rahoitusinstrumenttiensa avulla.

Hallinto- ja kansainvälisten asiain johtaja Ismo Tiainen ympäristöministeriöstä edustaa Suomea NEFCO:n hallituksessa.

Nopef

Pohjoismaiden projektivientirahasto Nopef ja Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCO yhdistyivät 1.1.2014. Nopef jatkaa yhdistymisen jälkeen toimintaansa NEFCOn alaisena rahastona. Rahaston ensisijaisena tavoitteena on jatkossakin Pohjoismaiden pk-yritysten kansainvälistymisen edistäminen. Se myöntää rahoitusta etupäässä ympäristöön, ilmastoon ja vihreään kasvuun liittyviin esitutkimushankkeisiin.

Pohjoismaisen investointipankin verkkosivut

Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiön verkkosivut

Pohjoismaiden projektivientirahaston verkkosivut

Yhteystiedot

Minna Aaltonen, finanssineuvos 
valtiovarainministeriö, Kansainväliset rahoitusasiat 0295530325  


Kristina Sarjo, finanssineuvos 
valtiovarainministeriö, Kansainväliset rahoitusasiat 0295530055