Ajankohtaista Hankinta-Suomi-ohjelmasta 

Hankinta-Suomi-ohjelmassa tapahtuu paljon. Parhaiten pysyt kärryillä ohjelman ajankohtaisista asioista seuraamalla tätä sivua ja tilaamalla Hankinta-Suomi-uutiskirjeen. 

Uutiset ja tiedotteet

Ministeri Ikonen korostaa julkisten varojen käytön avoimuutta – kansallinen hankintatietovaranto läpivalaisemaan julkisten varojen käyttöä

Uusi tietovaranto kokoaisi yhteen hankintatietoja kaikilta julkisen sektorin organisaatioilta, mikä lisäisi merkittävästi julkisten varojen käyttöä koskevan tiedon avoimuutta. Taustalla ovat pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitteet kustannusten vähentämisestä, kilpailun lisäämisestä ja tiedon tehokkaammasta hyödyntämisestä julkisten hankintojen johtamisessa. Valtiovarainministeriö on valmistellut hankintatietovarannosta arviomuistion ja pyytää siihen lausuntoja 15.9.2024 mennessä.  

”Tieto on pystyttävä valjastamaan nykyistä paremmin vaikuttavien julkisten hankintojen tekemiseksi. Julkisen sektorin hankintojen volyymi on suuri, noin 45 miljardia euroa vuosittain. Suomen julkisen talouden tilanteessa on erittäin tärkeää etsiä keinoja, jotka lisäävät avoimuutta, tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi koko maassa ja helpottavat yritysten osallistumista kilpailutuksiin”, sanoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.  

Hankinta-Suomen toimenpidesuunnitelma julkaistu

Toimenpidesuunnitelmassa on esitelty kaikki tämän kauden ensimmäisenä toimintavuotena käynnistyvät toimenpiteet. Valitut toimenpiteet edistävät kansallisen strategian kaikkia tahtotiloja, mutta työtä suunnataan erityisesti kilpailun lisäämiseen, tiedolla johtamiseen sekä kustannustehokkuuteen.

Hankinta-Suomen ensimmäisen kauden loppuraportti julkaistu

Loppuraportti vetää yhteen sen mitä yhdessä saatiin aikaiseksi Hankinta-Suomen ensimmäisellä kaudella 2019-2023. Loppuraportissa on arvioitu Hankinta-Suomen onnistumiset ja opit seuraavalle kaudelle. Raporttiin on kerätty linkkeineen kaikki ensimmäisen kauden tuotokset.

Tekoälystä helpotusta julkisiin hankintoihin? Osallistu pyöreään pöytään ja työpajaan!

Etsintäkuulutus hankintayksiköille, yrityksille ja tekoälyn asiantuntijoille! Haluamme Hankinta-Suomessa tunnistaa tekoälyn mahdollisuuksia ja edistää tekoälyn käyttöä julkisissa hankinnoissa. Hyötyjä haetaan sekä ostajille että myyjille.

Voidaksemme onnistua tavoitteessamme, tarvitsemme tietoa jo käynnissä olevista tekoälyprojekteista sekä näkemyksiä siitä, mitä odotuksia ja toiveita tekoälyn hyödyntämiselle on. Tavoittelemme loppuvuodesta käynnistettävää pilottihanketta, joita voi olla useampiakin.

Lue lisää ja ilmoita kiinnostuksestasi osallistua Hankinta-Suomen verkkotyöpajaan. Työpaja järjestetään perjantaina 30.8.2024 klo 13.30-15.00. Ilmoita kiinnostuksestasi osallistua viimeistään keskiviikkona 28.8.2024. 

Julkisten hankintojen kustannusarviotyökalu auttaa tekemään parempia hankintoja

Kesäkuussa 2024 julkaistu julkisten hankintojen kustannusarviotyökalu ohjaa hankintayksiköitä vertailemaan eri hankintamalleja, arvioimaan hankintamallin soveltuvuutta ja ennakoimaan kustannuksia. Työkalu perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan hankintayksiköiden tulee tehdä analyysi kaikista yli 10 miljoonan euron hankinnoista. 

Julkisten hankintojen kustannusarviotyökalu on tarkoitettu kaikille hankintalain mukaisissa hankintayksiköissä työskenteleville. Työkalu ohjaa arvioimaan muun muassa tulevien tarjousten määriä, sopimuskautta ja kokonaiskustannuksia. Se auttaa asiantuntijoita ja organisaatioita löytämään parhaan mahdollisen mallin hankinnan järjestämiseksi.

Hankinta-Suomi on käynnistänyt kaksi verkostoa hankintayksiköille – ilmoittaudu mukaan!

Verkostot on tarkoitettu vertaistueksi julkisia hankintoja työssään kilpailuttaville ja hankintoja johtaville henkilöille. Molemmat verkostot kokoontuivat etäyhteydellä ensimmäisen kerran toukokuussa 2024.

Verkostoissa käsitellään mukana olevien hankintayksiköiden toiveaiheita ja muita pinnalla olevia hankinta-asioita kilpailuttamisen tai johtamisen näkökulmasta. Aiheet ovat juuri niin konkreettisia ja käytännönläheisiä kuin tarve on!

Tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen keskustelukanava ja vertaistukea samankaltaisten asioiden parissa työskenteleville julkisten hankintojen ammattilaisille. Verkostojen sisällä on mahdollista tarvittaessa muodostaa pienempiä ryhmiä teemoittain.

Save the date: Hankinta-Suomen syysseminaari tulee taas

Hankinta-Suomen syysseminaari järjestetään hybriditilaisuutena keskiviikkona 9.10.2024 Pörssitalolla Helsingissä. Varaa päivä jo nyt kalenteriisi ja tule kuulemaan julkisten hankintojen kehittämistyön tuoreimmat kuulumiset!

Hankintojen kokonaisarkkitehtuurin pohjalta keskitettyyn tietokantaan

Kansallinen julkisten hankintojen kokonaisarkkitehtuurikuvaus auttaa hahmottamaan julkisissa hankinnoissa käytettävien järjestelmien ja palvelujen kokonaisuutta, komponentteja ja niiden suhteita sekä tiedonkulkua. Kokonaisarkkitehtuurikuvaus keskittyy hankintatietoihin ja se mahdollistaa aiempaa kattavamman kokonaiskuvan luomisen hankintadatasta.

Kokonaisarkkitehtuurikuvaus on tuotettu osana Hankinta-Suomi-ohjelmaa ja sen tuloksia hyödynnetään hallitusohjelman pohjalta parhaillaan käynnissä olevassa hankintatietokannan perustamisen esiselvityksessä. Esiselvityksessä määritellään kansallinen tavoitetila julkisia hankintoja koskevan tiedon keräämisessä ja hyödyntämisessä sekä arvioidaan toteutusvaihtoehdot julkisten hankintojen tietovarannoksi ja sen tietosisällöiksi.

Jyväskylän yliopisto on selvittänyt julkisten hankintojen luontojalanjäljen yhdessä ympäristöministeriön kanssa

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kehittämällä laskentamenetelmällä on selvitetty ensimmäistä kertaa julkisten hankintojen luontojalanjälki yhteistyössä ympäristöministeriön, Hansel Oy:n ja Valtiokonttorin kanssa.

Julkisten hankintojen luontojalanjäljen selvitys luo pohjaa luonnon monimuotoisuutta tukevien tavoitteiden asettamiselle ja toimii suunnannäyttäjänä muille julkisille toimijoille. Selvitys toteutettiin osana valtiovarainministeriön ja Suomen Kuntaliiton yhteistä Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmaa ja kansallisen julkisten hankintojen strategian toimeenpanoa.

Hilma avaa näkymän tuleviin hankintoihin

Hilmassa on julkaistu odotettu toiminnallisuus, jonka myötä julkisten sektorin hankintayksiköt voivat kertoa suunnitteilla olevista kilpailutuksistaan yhdessä paikassa.

Suunnitelmien julkaiseminen keskitetysti on hyvä tapa lisätä julkisten hankintojen avoimuutta ja parantaa tarjoajayritysten osallistumismahdollisuuksia, kun kilpailutuksia on helpompi ennakoida.

Yhteinen hyvä ei synny tyhjästä – Opiskele julkisten hankintojen ammattilaiseksi

Julkisten hankintojen alalle tarvitaan uusia osaajia. Hankinta-Suomi on koonnut yhteen vinkkejä, opintovaihtoehtoja ja uratarinoita nuorille ja alanvaihtajille, joita kiinnostaa työ yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden parissa. 

Työkaluja vastuullisuuden vähimmäisvaatimusten huomioimiseen toimitusketjuissa

Hankintayksiköissä tehtävää vastuullisuuden auditointia varten on julkaistu uusia työkaluja. Kolme vastuullisuuden auditoinnin työkalua on käännetty materiaalista, joka on saatu osana Hankinta-Suomi-ohjelman pohjoismaista yhteistyötä.

Kriteeripankki auttaa julkista sektoria vastuullisempien hankintojen tekemisessä

Kestävien ja innovatiivisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on julkaissut Kriteeripankin, josta julkisen sektorin toimijat voivat hakea valmiita vastuullisuusvaatimuksia omiin hankintoihinsa. Avoin ja maksuton palvelu tehostaa ja helpottaa hankintoja tekevien työtä. Se on myös avuksi yrityksille, jotka tarjoavat tuotteita ja palveluita julkiselle sektorille.

Vastuullisten hankintojen avulla julkinen sektori voi tuottaa laadukkaampia palveluja ja tehdä taloudellisesti järkeviä hankintoja. Näistä syntyy vähemmän negatiivisia ympäristövaikutuksia ja ne lisäävät kestävää hyvinvointia. Vastuullisuusvaatimuksia voi hakea kriteeripankista erilaisten tavoitteiden mukaan. 

Opas ulkomaisten tarjoajien tietojen tarkistamiseen julkaistu

Hankinta-Suomi ja Aluehallintoviraston työsuojelu ovat tuottaneet oppaan ulkomaisten tarjoajien tietojen käsittelyyn julkisissa hankinnoissa. Opas toimii tukena ja ohjenuorana ulkomailta tulevien tarjoajien tietojen tarkistamisessa itse tarjousvaiheessa ja sopimuskauden aikana.

Julkisten hankintojen strategisen johtamisen parhaat käytännöt – 22 askelta menestykseen 

Julkisten hankintojen strategisen johtamisen parhaat käytännöt – 22 askelta menestykseen -selvitys on julkaistu 3.10.2023. Selvityksessä tunnistettiin hankintojen strategisen johtamisen hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja, joista muodostettiin 22 toimenpidekokonaisuutta eli julkisten hankintojen strategisen johtamisen 22 parasta käytäntöä hankintayksiköiden käyttöön.

Parhaiden käytäntöjen kuvauksessa on pyritty siihen, että ne tavoittavat erityisesti organisaatioiden hankintojen ohjauksesta vastaavat johtajat sekä organisaatioiden johtoryhmien jäsenet.

Uusi hankintakäsikirja tueksi koko julkisen sektorin hankintoihin

Julkisiin hankintoihin käytetään Suomessa vuositasolla lähes 50 miljardia euroa. Julkisten hankintojen käsikirja toimii organisaatioiden tukena, kun ne toteuttavat hankintoja ja kehittävät hankintakäytäntöjä, joiden avulla parannetaan hankintojen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.

Käsikirjan tavoitteena on tukea koko julkishallinnon hankintayksiköiden hankintatoiminnan järjestämistä ja organisointia, julkisten hankintojen suunnittelua ja kilpailuttamista, sopimus- ja toimittajahallintaa sekä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämistä. Sillä pyritään myös yhtenäistämään julkishallinnon hankintakäytäntöjä ja -menettelyjä sekä tukemaan hankintatoiminnan kehittämistä ja hankintaohjeiden laadintatyötä.

Käsikirja on suunnattu kaikille julkishallinnon hankintayksiköille eli valtiolle, kunnille ja hyvinvointialueille. Käsikirjan kohderyhminä ovat muun muassa hankintatoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä vastaavat henkilöt sekä hankinnan valmistelusta ja kilpailutuksesta vastaavat hankinta-asiantuntijat ja substanssiasiantuntijat. Käsikirjan päivitys toteutettiin hankintojen asiantuntijoiden laaja-alaisessa työryhmässä.

Käsikirjasta on julkaistu 20.3.2024 selailtava verkkojulkaisu. Käsikirja käännetään myös ruotsiksi.

Julkisten hankintojen tilanne Suomessa – Hankinta-Suomen infograafit vapaasti hyödynnettävissä

Mitä Hankinta-Suomi on saanut aikaiseksi -infograafi. Tutustu tekstivastineeseen leipätekstissä olevan linkin kautta. Hankinta-Suomi muutosvoimana -infograafi. Tutustu tekstivastineeseen leipätekstissä olevan linkin kautta. Mitä Hankinta-Suomen yhteistyössä on saatu aikaiseksi? Entä miltä julkisten hankintojen kehitys näyttää kansallisesti lukujen valossa? Hankinta-Suomen ohjelmajohto esitteli tuoretta julkisiin hankintoihin ja hankintojen kehittämiseen liittyvää tietoa infograafien muodossa Hankinta-Suomen syysseminaarissa lokakuussa 2023. 

Suuren kiinnostuksen johdosta Hankinta-Suomen infograafit ovat nyt vapaasti ladattavissa, hyödynnettävissä ja tulostettavissa alla olevien linkkien kautta. Lisäksi hyödynnettävissä ovat infograafien tekstivastine ja lähdeluettelo. 

Vuoden 2023 infograafit

Vuoden 2022 infograafit

Hankinta-Suomen uutiskirjeet

Pysy mukana hankintojen kehittämisessä ja tilaa Hankinta-Suomen uutiskirje.

Muuta hyödyllistä tietoa ja materiaaleja