Pohjoismaiden ja Baltian digitalisaatioasioiden ministerineuvosto    

Suomi ja Ahvenanmaa toimivat Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajina vuonna 2025. Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskaudella painopisteinä ovat yhteiskuntaturvallisuus sekä lapset ja nuoret. 

Vuonna 1971 perustettu Pohjoismaiden ministerineuvosto koostuu nimestään huolimatta useista ministerineuvostoista.

Digitalisaatioministerineuvostossa (MR-DIGITAL) on yksi ministeri kustakin Pohjoismaasta sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista. Lisäksi mukana on yksi ministeri kustakin Baltian maasta: Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Digitalisaatioministerineuvostossa tehtävää Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyötä määrittävät alueemme yhteiset mahdollisuudet ja haasteet, jotka liittyvät osallistavan ja turvallisen digisiirtymän luomiseen, kilpailukyvyn ja vihreän kasvun vahvistamiseen sekä liikkuvuuden ja integraation lisäämiseen siten, että alueen ihmisillä, yrityksillä ja viranomaisilla on käytössään turvallisia ja tehokkaita rajat ylittäviä digipalveluita.

Puheenjohtajuuskauden strategiset tavoitteet digitalisaatioasioissa

Digitalisaatioministerineuvoston (MR-Digital) yhteistyöohjelma linjaa poliittiset priorisoinnit ja tavoitteet vuosiksi 2025–2030. Pohjoismaiden ministerineuvoston vision mukaan Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä.

Suomen puheenjohtajuuskaudella edistetään kestävää ja yhdenvertaista digitalisaatiota sekä tehokkaan ja turvallisen rajat ylittävän tiedonhallinnan toteutumista. 

Toimiva, demokraattinen ja yhdenvertainen digitaalinen yhteiskunta edellyttää digitaalista lukutaitoa, digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttötaitoa sekä digitaalisten palvelujen ja tuotteiden esteettömyyden toteutumista. Digitaalinen turvallisuus ja varautuminen korostuvat digitalisaation muuttaessa yhteiskuntaa. Yhteiskuntaturvallisuuden kannalta kansalaisten digitaalinen osaaminen ja toimijoiden varautuminen ovat keskeisessä asemassa.

Digitalisaatioministerineuvoston tekemä yhteistyö kattaa Pohjoismaiden lisäksi myös Baltian maat. Yhteiskuntamme perustuvat demokratiaan, tasa-arvoon, inhimilliseen pääomaan ja sosiaaliseen vastuuseen. Meidän on varmistettava, että digitaalisessa siirtymässä pidetään kiinni näistä periaatteista nyt ja tulevaisuudessa. 

Digitalisaatio ja tekninen innovointi ovat jo itsessään merkittäviä kehitystekijöitä yksityisellä ja julkisella sektorilla, ja lisäksi ne ovat vihreän siirtymän keskeisiä mahdollistajia. Pohjolan ja Baltian alue on maailman digitalisoituneimpia, mikä antaa meille ainutlaatuisen aseman digitaalisen kehityksen edistämisessä niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin.

Visio 2030

Pääministerien hyväksymä yhteinen visio Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä ohjaa Pohjoismaiden ministerineuvoston toimintaa. Visio sisältää kolme strategista painopistettä: kestävä Pohjola, kilpailukykyinen Pohjola ja sosiaalisesti kestävä Pohjola. Ministerineuvoston työssä kestävä kehitys, tasa-arvo sekä lapsen oikeudet ja nuoret ovat läpileikkaavia teemoja.

Kaikkien ministerineuvostojen työtä ohjaavat alakohtaiset yhteistyöohjelmat perustuvat Visio 2030:n painopisteisiin. Yhteistyöohjelmien 2025–30 ensimmäinen toteutusvuosi on Suomen puheenjohtajuuskaudella 2025.

Digitalisaatio on luonteeltaan poikkihallinnollista.  Monialainen yhteistyö on olennaisen tärkeää yhteistyöohjelman vision toteuttamiseksi. Yhteistyön tekeminen Pohjoismaiden ministerineuvoston muiden sektorien kanssa ( esimerkkeinä ympäristö ja ilmasto, kasvu, energia, terveys, koulutus ja tutkimus, luonnonvarat, kulttuuri sekä rajaesteneuvosto) varmistaa synergioiden tunnistamisen ja yhteisten haasteiden kohtaamisen sekä mahdollisimman suuren vaikuttavuuden Visio 2030:n kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttamisessa.

Digitalisaatioministerineuvoston (MR-Digital) yhteistyöohjelman 2025–2030 tavoitteet ovat: 

  • Tavoite 1: Pohjolan ja Baltian alue on edelläkävijä vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttajana
  • Tavoite 2: Pohjolan ja Baltian alue on turvallinen, verkottunut ja integroitunut
  • Tavoite 3: Pohjolan ja Baltian alue on turvallinen ja inklusiivinen ja edistää ihmislähtöistä digitaalista siirtymää yhteiskuntien kriisinsietokyvyn varmistamiseksi

Pohjola 2025 – yhtenäinen ja vahva, Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskauden ohjelma 2025Linkki toiselle sivustolle

Uutta puhtia pohjoismaisten digiratkaisujen kehittämiseenLinkki toiselle sivustolle