Innovaatiot
Innovaatiot-teemaryhmän tehtävänä oli suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edisti strategian tahtotilaa: Ratkaisemme haasteita innovaatioilla ja teemme hankintoja kokeilevasti ja kehitysmyönteisesti.
Organisaatioiden tavoitteiden toteuttamisessa kokeilevalla ja kehitysmyönteisellä organisaatiokulttuurilla on merkittävä rooli. Innovaatioiden avulla voidaan löytää ratkaisuja haasteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi hankintojen laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen, tuottavuuden parantamiseen, hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen sekä työllisyystavoitteiden toteuttamiseen. Innovaatioiden hankkiminen tukee julkisen talouden kestävyyttä. Yrityksille innovatiiviset hankinnat antavat referenssejä ja mahdollistavat sitä kautta kasvua ja vientiä.
Tavoitteet
- Julkinen sektorimme on kehitysmyönteisesti ajatteleva ja rohkeasti toimiva sekä hyödyntää haasteiden ratkaisemisessa innovaatioita
- Luomme edellytyksiä julkisen sektorin ja yritysten väliselle yhteistoiminnalle ja vuorovaikutukselle sekä edistämme innovaatiomyönteisen markkinan syntymistä
- Lisäämme innovatiivisten hankintojen määrää 10 %:iin kaikista hankinnoista ja saamme aikaan vaikuttavuutta
Tavoitteita edistävät toimenpiteet
Innokaupungit ovat suomalaisia yliopisto- ja yliopistokeskuskaupunkeja, jotka ovat määritelleet omat osaamisen ja kehittämisen kärkiteemansa valtion kanssa tehtyihin ekosysteemisopimuksiin. Kaupungit toimivat alustoina osaamiselle, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle sekä tulevaisuuden kannalta tärkeille investoinneille.
Varmistetaan eri palvelujen kautta, että Innokaupungeissa löydetään toimiva polku kehittämisideasta vaikuttavaan hankintaan. Luodaan muun muassa toimintamalleja varhaiseen vuorovaikutukseen yritysten kanssa.
Selvityshankkeen kehitysehdotukset sisältävät rahoitukseen sekä muihin kuin rahoitukseen kohdistuvia keinoja liittyen mm. osaamisen kehittämiseen ja yhteistyörakenteisiin. Lisäksi arvioidaan erillisen riskirahaston tarpeellisuutta ja perusteita sen toiminnalle.
KIRI-selvityshankkeen raportti valtioneuvoston verkkosivuilla
KEINO-osaamiskeskuksen neljäosaisessa Futucast podcast -sarjassa käsitellään vihreää siirtymää, sen taloudellisia ja poliittisia ulottuvuuksia sekä sitä, miksi julkisia hankintoja
kannattaa hyödyntää siirtymän toteutuksessa. Podcast-jaksojen vieraat tulevat ympäristöpolitiikan, taloustieteen, innovaatioiden johtamisen ja julkisten hankintojen saralta.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Aihetta käsittelevän podcast-sarjan neljä osaa on kuunneltavissa KEINO-osaamiskeskuksen verkkosivuilla.
Hankintojen kehittäjäryhmä on julkisista hankkijoista koostuva väliaikainen ryhmittymä, joka muodostuu yhteisten hankintatarpeiden ympärille. Kehittäjäryhmät keskittyvät erityisesti hankintojen valmistelu- ja suunnitteluprosessin kehittämiseen ja keskeinen osa toimintaa on hankinta-asiantuntijoiden ja -yksiköiden välisen yhteistyön ja vertaistuen lisääminen.
Toiminta voi konkretisoitua esimerkiksi yhteisten ennakoivien markkinavuoropuheluiden toteuttamisena, erilaisten työkalujen ja kriteeristöjen luomisena sekä mallien ja kokeilualustojen kehittämisenä.
Toiminnan tavoitteena on tehostaa ja tukea uusien ratkaisujen ja toimintamallien skaalautumista, viestiä markkinoille aito näkemys julkisten hankintayksiköiden tahtotilasta ja tarpeista sekä lisätä kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamista.
Kehittäjäryhmissä tehdään yhteistyötä toimialan muiden toimijoiden, esimerkiksi tutkimusorganisaatioiden ja elinkeinoelämän kanssa. Kehittäjäryhmätoiminta on siten suunnattu hankintayksiköiden lisäksi myös yrityksille, liiketoimintaekosysteemeille ja verkostoille, jotka kehittävät ratkaisuja markkinoita ennakoiden.
Käynnistetään muutamalle keskeiselle kehittäjäryhmälle asiantuntijapalvelu lyhytaikaiseen tarpeeseen. Toimialan hyvin tunteva asiantuntija auttaa hankintayksikköä hankinnan suunnittelu- ja markkinavuoropuheluvaiheessa tunnistamaan innovaationäkökohdat (niin sanottu innovation brokerage -palvelu). Laaditaan selvitys toimintamallin skaalaamisesta niin, että se vastaa ekosysteemisopimus kaupunkien tarvetta.
Työ- ja elinkeinoministeriö on laatinut suunnitelman "Julkiset hankinnat yhteiskunnan tärkeiden kehitystavoitteiden toteutuksessa -suunnitelma innovatiivisten julkisten hankintojen käytön lisäämiseen, palvelujen kehittämiseen sekä kestävään kasvuun".
Suunnitelmassa on kaksi toimenpidekokonaisuutta, jotka sisältävät useita käynnissä olevia tai käynnistyviä toimenpiteitä kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämiseksi:
1) Innovatiivisten julkisten hankintojen edistäminen yhteistyötä, rakenteita ja toimintamalleja kehittämällä
- Valtioneuvoston yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet (VNP)- KEINOn toiminnan kehittäminen ja vakiinnuttaminen
- Kansalliset strategiaprosessit välineenä kansallisten kokonaisratkaisujen edistämiseen
- Innovatiivisten julkisten hankintojen määrän mittaaminen (5% -10%)
- Riskienjakomallit
- KEINOn osaaminen osana EU-ohjelmien yhtenäistä neuvontapalvelua
2) Hankintojen osaamisen ja johtamisen parantaminen sekä yritysyhteistyön kehittäminen (KEINO-osaamiskeskus)
- Innovatiivisten julkisten hankintojen osaaminen ja kyvykkyydet
- Yritysyhteistyömallit
- Hankintojen vaikuttavuuden mittaaminen
- Käytännön kannusteet sekä riskienhallinnan välineet
KEINO toimii keskeisenä alustana suunnitelman toimenpiteiden toteutuksessa.
Suunnitelman toteutusta seurataan säännöllisesti osana työ- ja elinkeinoministeriön hallitusohjelman toimeenpanon seurantaa (hallitusohjelman 10 prosentin innovaatiotavoite) ja sitä päivitetään tarpeen mukaan.